Здраве и красота

6 начина да предотвратите косопад по време на сън

Увреждането на косата се случва и докато спите

08.11.2021г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Факторите, които увреждат косата и причиняват косопад са много. Не само през деня косата пада, когато я решите и миете. През нощта също може да се причинят увреждания, начупвания, накъсвания и падане на косми, дори кичури, ако имате някои вредни навици.

5 билки, помагащи в борбата с косопада

Някои навици, които имате през нощта, може да увреждат косата ви и да създават условия за нейното падане. Грижата за косата се случва не само през деня, но и през нощта. За да подпомогнете нейния растеж и за да намалите риска от косопад, ето какво трябва да правите с косата си по време на сън.

Изберете копринена калъфка за възглавница

Естествената и щадяща материя, каквато е коприната, е много полезна за здравето на косата. В сравнение с памучните калъфки, копринената намалява триенето на скалпа и косата във възглавницата, като облекчава натиска върху фоликулите. Това намалява косопада и спомага за задържането на влагата в косъма, а не попиването ѝ в калъфката, както е при памучните такива.

Грешки в употребата на шампоан, които предизвикват косопад

Избягвайте спането с мокра коса

Вероятно понякога нямате време да сушите косата си или ви е твърде топло, особено през лятото. Но спането с мокра коса уврежда косъма и ускорява неговото падане. Дърпането на мокрите кичури ги прави уязвими към накъсване, начупване и падане. Ето защо спането с мокра коса не е добра опция за нейното здраве и добро състояние.

Използвайте маски за през нощта

Маските за коса за през нощта са много добър вариант за дълбока грижа за косата. Те намаляват косопада, подхранват в дълбочина, а скалпът и косата имат достатъчно дълго време да абсорбират всички хранителни вещества от маската. Маските за коса за през нощта подобряват еластичността, гладкостта на косъма, неговата цялост и спомагат за по-добър растеж.

Ефикасен домашен трик помага срещу косопад

Нанасяйте терапия за скалпа

Терапията за скалп и коса е прекрасно допълнение към маските, които прилагате през нощта. Тя ускорява и стимулира растежа, обновлението на кожните клетки и подобряването на циклите на фоликулите. Едни от най-добрите природни средства за терапия на косата са алое вера и кокосово масло.

Разресвайте косата преди лягане

Ако не решите косата си, за да не предизвикате повече косопад, грешите. Разресването не причинява падане на косата, ако го правите редовно и правилно. Разресвайте косата преди сън, за да намалите риска от накъсване, начупване и скубане. Използвайте по-рехави гребени и четки, които нямат прекалено твърд косъм. Разресването стимулира кръвообращението в скалпа, което е важно за добрия растеж.

Как хранителните навици увеличават риска от косопад

Не връзвайте косата през нощта

Връзването на косата предизвиква увреждане на косъма и на фоликула. Опъването на косата при въртене по време на сън създава натиск, който може да предизвика повече косопад. В допълнение косъмът се начупва, накъсва и предразполага към цъфтеж.

Коментирай