Здраве и красота

Как да победим в битката с бръчките?

Кои фактори ускоряват стареенето на кожата и как да им влияем

31.12.2021г. / 13 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На 35 години съм. Градско момиче. Активна млада жена съм, която се старае да се храни здравословно, да тренира, да се грижи за себе си и едновременно да работи. Тази възраст е моментът, в който и аз, като повечето жени на този етап от живота, се вглеждам все повече в кожата си. Не ми се иска да приема факта, че кожата ми започва да издава първите си признаци на стареене. С приятелките ми сме на една и съща вълна. Говорим си за анти-ейдж процедури, козметика. Иска ни се да спрем времето. А времето не е единственият фактор, който влошава кожата ни. 

Не си даваме сметка как ежедневният стрес може да ускори процесите на стареене. Замърсената среда в големия град, UV-лъчите на слънцето, атмосферните условия са сред вредните фактори, които са ни до болка известни. Колкото повече се интересувам от темата обаче, толкова повече разбирам още колко неща в живота ми се отразяват зле на кожата и я карат да старее по-бързо.

Да вземем, например, храненето. И аз, като много жени, се опитвам да спазвам принципите на здравословното хранене. Внимавам порциите да са балансирани. Включвам полезни храни, богати на витамини, минерали, антиоксиданти. Правя го всеки ден от седмицата, но идва уикендът и… Е, знаем колко трудно е да откажеш парче кекс, с който майка ти те посреща или бургер с чаша бира навън с приятели. 

Тези малки радости в живота обаче оказват неблагоприятно действие върху кожата. Предизвикват оксидативен стрес, а той е един от най-големите врагове на сияйната, млада, жизнена и еластична кожа

Забравих да добавя недоспиването. Момичета, признайте си колко дни от седмицата сте успели да си легнете навреме. Кога за последно бяхте в леглото преди 12 вечерта? Денонощието наистина не стига да направим всички неща, които сме длъжни или които просто искаме да свършим.

След дълъг работен ден ни се иска да се разходим, да се видим с приятели, но и да се погрижим за себе си, да си приготвим вкусна и здравословна вечеря, да гледаме хубав филм, да отидем на тренировка, все пак движението е здраве. 



И изведнъж се оглеждаме, осъзнаваме, че минава полунощ. Отиваме в банята, поглеждаме се в огледалото и виждаме тъмни кръгове около очите. На сутринта те още са там, а с течение на времето състоянието на кожата ни се влошава още и още. 

Какво е моето желание ли?

Искам да се погледна в огледалото и да видя самоуверена жена, която не се нуждае от пластове грим, с които да прикрие признаците на преждевременно стареене. Искам кожата ми да няма следи от изтощението и прегрешенията ми през деня. Искам да не виждам неравната текстура и фините линии. Още по-малко искам да виждам торбичките под очите ми с тъмни кръгове около тях. 



След последната ми среща с приятелки научих, че една от тях използва анти-ейдж серията А-Oxitive на Avène - ефективно решение за борба с първите признаци на стареене. Видях това върху лицето на приятелката ми. Кожата ѝ изглеждаше гладка, сияеща, с по-свеж и по-озарен тен. Попитах я дали си е правила някакви процедури. А тя ми отговори, че използва А-Oxitive от няколко седмици сутрин и вечер.

Помислих си, че обичам града, в който живея. Обичам и работата си, активният начин на живот е част от мен. Не мога да се откажа от тях, колкото и да знам, че понякога вредят на кожата ми. Затова реших да се доверя на Avène. Серията А-Oxitive е разработена точно за хора като мен, които са подложени на ежедневен оксидативен стрес. Решението на този проблем се крие в провитамините и стриктно подбраните съставки в тази козметична линия. 

Избрах да се доверя на серията А-Oxitive Avène,  защото е подходяща за всеки тип кожа, има успокояващи и омекотяващи свойства, благодарение на термалната вода Авен, която се съдържа във формулите. А-Oxitive се бори с оксидативния стрес и ограничава появата на първите следи на стареене. Съдържа незаменимите антиоксиданти за кожата – под формата на Провитамини С и Е - революционна форма, която се абсорбира и усвоява от кожата по-ефективно.

Сега вече мога да съм спокойна, че имам една стабилна опора в борбата със стареенето. Няма да ми се наложи да изоставя любимия си начин на живот. Мога да продължа да храня кожата си отвътре с полезни храни, богати на витамини, но мога да ѝ ги подаря и отвън.

А правилната грижа за кожата освен чрез подходящи продукти, се основава и на няколко важни неща:

  • Не трябва да забравяме, че стегнатата кожа без бръчки се нуждае от много добра хидратация. Пийте повече течности, като наблягате на водата, зеленчуковите и плодовите сокове, и ограничавате алкохолните, подсладените и газираните напитки. Те причиняват възпаления в кожата и са предпоставка за поява на ранни признаци на стареене. 
  • Добавете повече полезни мастни киселини в храненето си. Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини са мазните риби, авокадо, зехтин, морски дарове, маслини, ленено семе, ядки. Мастните киселини имат огромно значение за еластичността, плътността и подхранения вид на кожата. 
  • Хранете се с богато изобилие от витамини и минерали. Включвайте повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, богати на антиоксиданти. Витамините С, А и Е са едни от най-мощните антиоксиданти, стимулиращи синтеза и усвояването на колагена – така важен за превенцията на ранната поява на бръчки. 
  • Не забравяйте да защитавате кожата си от вредните слънчеви лъчи през цялата година. Прилагайте слънцезащитен крем не само на плажа, но и в ежедневието си, дори през зимата. 
  • Подбирайте внимателно продуктите за красота и грижа за кожата, които да отговарят на високите ви изисквания. 

А най-хубавото е, че Avène ще се погрижи и за следващите етапи от живота ми със сериите PhysioLift и DermAbsolu, предназначени за жени 36-45 г. и 46+ г. 

Серията PhysioLift има специална формула, обогатена с два вида хиалуронова киселина, важна във всеки един етап от живота на жените. Благодарение на хиалуроновата киселина кожата е плътна, жизнена, еластична и стегната, а бръчките – незабележими. Резултатът е възстановен комфорт и естествен обем.

След 45-годишна възраст предизвикателствата, пред които е поставена кожата ни, стават още по-големи. Клетъчното стареене и връзката му с възпаленията в тъканите оказват огромно влияние върху процесите на стареене и ускоряването им. Външните фактори от околната среда могат да засилят тези процеси. Серията DermAbsolu се грижи да озарява, да придава повече обем на кожата, да възвръща нейната плътност и да оформя контура на лицето. 

Вече мога да се поглеждам в огледалото с усмивка, без да се страхувам какво ще видя в отражението.

Коментирай