Здраве и красота

Защо е важно да добавите глицерин в грижата за кожата

Как да включите глицерина в рутината за красота

05.01.2022г. / 18 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Глицеринът е компонент от редица продукти в грижата за кожата, който вероятно често подценяваме. Ако се вгледате в съставките на козметичните продукти, които избирате, той често присъства там. Всъщност, глицеринът е една от най-често използваните съставки в козметиката. Това не е случайно. Той има прекрасни качества в подобряването на текстурата на кожата и дълбокото ѝ хидратиране.

Съставката, която трябва да избягвате в козметиката

В много случаи глицеринът е дори по-добър в хидратирането и овлажняването, както и задържането на влагата в кожата от хиалуроновата киселина, смята доктор Азаде Ширази, дерматолог, цитиран от realsimple.com.

Какво представлява глицеринът?

Глицеринът е бистра безцветна течност без миризма, която има консистенция на сироп и която се извлича от животински мазнини. Действа като овлажнител и дълбок хидратант, който привлича и задържа влагата в кожата, като я поддържа добре балансирана.

Овлажнителите и хидратантите са съществена част от грижата за кожата. Те се срещат в различни продукти, както почистващи, така и подхранващи кожата.

Съставки в козметиката, които никога да не смесвате

Какви са ползите от включването на глицерин в грижата за кожата?

Според доктор Ширази, най-голямото предимство на глицерина е неговата дълбоко овлажняваща способност. Той е като воден магнит, който привлича и задържа водните молекули дълбоко в кожата. Глицеринът не предизвиква лъщене и излишен блясък на кожата, който много други добавени масла предизвикват. Действа като естествен подсилващ влагата елемент. Също така образува предпазно покритие върху кожата, което я предпазва от влиянието на външните условия и същевременно предпазва от загуба на влага. Това има омекотяващ ефект, който ускорява процесите на обновление на клетките и тяхното делене.

Свързани статии

Хубавото на глицерина е, че той е нежен и мек, и е подходящ за всеки тип кожа. Безопасен е за употреба както при хора със суха, чувствителна кожа, така и от хора със склонна към акне, по-мазна кожа.

Правилният начин за прилагане на козметични продукти

Как да включите глицерина в ежедневната грижа за кожата?

Глицеринът присъства в много козметични продукти. Няма да е трудно да го включите в рутината си, ако четете етикетите и наблегнете на продукти, в чийто списък глицеринът се нарежда по-напред. Това означава, че концентрацията му е по-висока.

Глицеринът може да се намира в тонери, мицеларни води, хидратиращи и овлажняващи кремове, двуфазни почистващи води за отстраняване на грим. Нежното му въздействие оставя усещане за мекота и жизненост на кожата.

Коментирай