Здраве и красота

Защо не е добре да правите една и съща тренировка всеки ден

Или защо сте достигнали тренировъчното плато

22.12.2021г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако имате чувството, че тренировките ви не дават резултат или сте спрели на едно и също място, от което не можете да избягате, може вашата тренировка да е виновна. Ако правите едно и също упражнение, вид тренировка или двигателна активност всеки ден, това може да е причината да не усещате напредък в резултатите си. Достигнали сте така нареченото „фитнес плато“, при което усилията ви се усещат като напразни. Въпреки че тренирате всеки ден, не постигате целите си и дори нещо по-лошо – изложени сте на риск от травми, имате болки, не се възстановявате.

Какво се случва, ако прекалите с интензивните тренировки?

Провеждането на един и същи тип тренировка или буквално една и съща тренировка всеки ден е грешка, която е по-добре да не допускате. Ако го правите, тялото ви не получава достатъчно време за възстановяване между тренировъчните сесии. Така многократно се увеличават рисковете от травми, наранявания, износване на стави, сухожилия, прешлени.

Недостатъчният период за възстановяване може не само да доведе до плато, но и да ви извади от строя за много дълго време заради травми, болки, разтежения. До това води прекомерната експлоатация на иначе любимата ви тренировка, която обаче е престанала да бъде ефективна.

5 признака, че програмата ви за тренировки не струва

Ако мислите, че с повече дни за почивка нещата ще се оправят, отново грешите. Повече дни без тренировка и натоварване ще забавят още повече резултатите ви. Независимо дали тренирате 4 или 7 дни в седмицата, ако правите една и съща тренировка всеки път, бързо ще получите ниска ефективност от упражненията и по-голям риск от травми, пише livestrong.com.

Свързани статии

Какво тогава да направите?

Избягвайте да правите една и съща тренировка. Има базови упражнения, които е добре да включвате редовно в тренировъчния си режим, но никога в еднаква последователност и еднакъв интензитет. Добре е да редувате силовите с кардиоупражненията. Ако сте свикнали да тичате по 30 минути всяка сутрин, не забравяйте да включите поне 2 или 3 дни упражнения с тежести или силови упражнения. Кардиотренировките трябва да заемат интервал между 180 и 300 минути седмично. Ако вдигате само тежести пък ще пропуснете ползите от кардиото.

Упражнения, подходящи за тренировка вечер

За да започнете отново да виждате резултатите си, правете разнообразни упражнения и тренировки. Предизвикайте тялото си. Не му позволявайте да свиква с активностите, на които го подлагате.

Коментирай
Свободно време