Здраве и красота

Бадемово или кокосово брашно – кое е по-здравословно?

Как да направите избора си

06.01.2022г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алтернативите на обикновеното пшеничено брашно са много. Съществуват много видове брашно за различни цели. Сред най-популярните заместители на рафинираното пшеничено брашно са бадемовото и кокосовото брашно.

Мед или кленов сироп – кой здравословен подсладител да изберем?

Но как да изберете кое брашно да ползвате? Има ли по-здравословен вариант между двата най-масови заместители на пшениченото брашно или всяко от тях има своите характерни позитивни страни? Да видим.

Предимства на бадемовото брашно

Според healthline.com, бадемовото брашно е един от най-здравословните варианти. Приготвя се от ситно смлени бадеми с обвивките или без тях. Изключително богато е на фибри, витамин Е, мед и магнезий. Значително по-бедно е на въглехидрати за разлика от пшениченото брашно. За сметка на тях е изпълнено с фибри и здравословни мазнини. Това означава, че ако използвате бадемово брашно в рецептите си, ще изпитвате по-дълготрайна ситост.

Кафяв ориз или овесени ядки – кое е по-здравословно?

Бадемовото брашно придава фантастичен вкус на ястията и печивата. То има леко изразен ядков вкус, който обаче не е натрапчив. Има прекрасни слепващи свойства. Не съдържа глутен и има много повече протеин от стандартното брашно, според womenshealth.com. Един от недостатъците на бадемовото брашно обаче е, че не може да направи печивата пухкави и ефирни. В такива случаи може да се наложи да използвате друг вид алтернативно брашно.

Предимства на кокосовото брашно

Ако искате наистина пухкав и лек ефект в печивата си, кокосовото брашно е вашият избор. То е превъзходен заместител на пшениченото брашно. Не съдържа никакъв глутен, което го прави подходящо за хората с непоносимост към него, според healthline.com.

Сушени сливи или сушени фурми – кое е по-здравословно?

С изключително ниско съдържание на въглехидрати е, което пък го прави идеално за хора с метаболитни смущения в обработката на въглехидрати и захари. Придава лек, фин сладък вкус на ястията и печивата. Изпълнено е с изобилие от фибри, което го прави засищащо.

Една четвърт чаша кокосово брашно съдържа приблизително толкова фибри, колкото са нужни за дневния ви прием. С нисък гликемичен индекс е, което го прави перфектно за хора с инсулинова резистентност, диабет тип 1 и 2, метаболитен синдром. Кокосовото брашно не предизвиква резки и високи скокове в нивата на кръвната захар, каквито ефекти има пшениченото брашно.

Сурови или сготвени броколи – кое е по-здравословен избор?

Един от недостатъците на кокосовото брашно е, че е по-трудно за обработка и работа за разлика от бадемовото. Абсорбира повече течност, което може да ви затрудни в правилното изпълнение на рецептите и постигането на перфектен краен резултат.

Кокосовото брашно е много богато на мазнини, заради което трябва да се внимава с количеството му, тъй като това не само добавя калории към общия дневен прием, но може да повиши риска от висок холестерол.

Белият ориз – вреден или полезен и как да го консумираме

Коментирай