Здраве и красота

Грешка в готвенето на зеленчуци, която ги прави нездравословни

Как правилно да готвим зеленчуците

07.01.2022г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зеленчуците са една от най-здравословните храни. Те са безценен източник на полезни въглехидрати, витамини, минерали, фибри, мощни антиоксиданти. Най-големи ползи от зеленчуците организмът може да извлече, когато ги консумираме сурови. Така хранителните вещества и микроелементите се запазват и доставят на организма всичко, от което се нуждае.

Готвене, което намалява холестерола – как?

Има някои изключения, при които готвенето усилва ефекта на хранителните вещества в зеленчуците. Това се отнася преди всичко за бета-каротина (в оранжевите и тъмнозелените зеленчуци), ликопена (в доматите), при които процесът на готвене усилва здравословните им ефекти и прави активното им въздействие върху тялото по-осезаемо.

И тъй като не можем да консумираме само сурови зеленчуци, а се налага и да ги готвим, приготвяйки любимите си ястия, понякога допускаме и грешки в готвенето на тези така здравословни продукти.

Хранителните вещества и най-вече микроелементите в зеленчуците са много чувствителни към топлина. Витамините, минералите и антиоксидантите в тях са водоразтворими, което прави преваряването им във вода или прекаленото препичане неподходящо от гледна точка на хранителната стойност. Ако готвите прекалено много и прекалено дълго зеленчуците, те губят значителна част от хранителните си качества.

Защо готвенето без мазнина не е толкова полезно, колкото се смята?

При прекалено и продължително готвене на зеленчуците, те губят наличността на хранителни вещества в състава си. Тези вещества се разтварят във врящата вода или мазнина при готвене, така че ако ги преварите или препечете, вероятността да се лишите от здравословните им качества е голяма. Това обаче не означава, че трябва да ядете само сурови зеленчуци, смята диетологът Шарлът Морисън, цитирана от Queensland Health.

Онова, което трябва да направите, е да не прекалявате с готвенето на зеленчуците. За да бъдат налични всички полезни вещества и за да ги усвои максимално организмът ви е необходимо да ги готвите толкова, колкото да станат леко меки, но да останат хрупкави. Съобразявайте времето за готвене според вида зеленчуци. Някои по-твърди кореноплодни например се нуждаят от малко повече време за готвене за разлика от някои меки и сочни зеленчуци, като да речем, доматите.

Как се променят калориите при готвене на някои храни

Кои са най-добрите методи за готвене на зеленчуци и запазване на хранителните им качества?

Готвенето на зеленчуците може да запази техните хранителни качества и вкусове, стига да знаете коя грешка да не допускате. Ако варите зеленчуците си, помислете и за водата, в която са сварени. Тъй като повечето витамини в тях са водоразтворими, те се намират именно във водата от варенето. Можете да я включите в супи, яхнии, които да използвате в същото ястие или за следваща рецепта. Не изхвърляйте водата, в която варите зеленчуците, за да доставите на организма си цялата палитра от вещества, които иначе се губят.

Храни, които не е добре да готвите в мултикукър

По-краткото време на варене и печене също е един чудесен вариант за готвене на зеленчуци, но и същевременно за запазване на хранителните им вещества.

Варенето на пара е един от най-здравословните начини за приготвяне на зеленчуците, тъй като веществата остават в тях. И все пак варенето на пара също не трябва да продължава прекалено дълго, за да не се скашкат зеленчуците и за да не се нарушат крехките молекули и вериги на хранителните микроелементи в тях.

10 грешки при готвенето и как да ги поправите

Коментирай