Здраве и красота

Етерични масла за почистване на мазна кожа

Почистват в дълбочина, контролират омазняването и регенерират кожата

26.01.2022г. / 11 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазната кожа се нуждае от специални грижи. Може да изглежда невероятно и дори грешно да използвате масла за почистване на мазна кожа, но това не е така. Често мазната кожа е дехидратирана. Мастните жлези се опитват да компенсират тази липса на достатъчно влага, затова отделят повече себум. В комбинация с други фактори, като генетични особености, замърсяване, недостатъчно почистване и ексфолиране, мастните натрупвания запушват порите и предизвикват проблеми с кожата, например акне.

Най-добрите етерични масла при акне

Някои етерични масла имат изразен антисептичен ефект. Те почистват в дълбочина, като същевременно хидратират и подхранват кожата. Натуралните масла могат да помогнат да неутрализирате омазняването, да потиснете секрецията от мастните жлези, да направите кожата гладка и нежна.

Кои са най-подходящите масла за почистване на мазна кожа? Ето 10 от тях.

1. Кокосово масло.

Кокосовото масло има противовъзпалителни и антисептични ефекти. То е едновременно почистващо средство и овлажнител. Освен това има приятен аромат, който оставя усещане за дълготрайна свежест.

2. Арганово масло.

Маслото от арган има редица предимства за кожата. То може да допринесе за забавяне на стареенето и появата на бръчки. Намалява симптомите при акне, лющене на кожата, раздразнения. Може да се използва директно върху кожата без притеснения. Почиства в дълбочина и едновременно с това подхранва.

5 етерични масла за медицински цели

3. Бадемово масло.

Бадемовото масло е много богато на витамин Е. То почиства порите на кожата в дълбочина, регулира секрецията на себум, като оставя мазната кожа чиста и свежа с усещане за подмладяване и нежност. Бадемовото масло стимулира обновяването на клетките и тяхното регенериране.

4. Лешниково масло.

Маслото от лешници има изумителни подхранващи свойства. То е прекрасно за мазна кожа, защото регулира омазняването. Чудесно е за почистване, защото контролира секрецията на себум и има мощен стягащ ефект.

10 мощни натурални масла срещу стареене

Коментирай