Здраве и красота

5 ползи за психиката от силовите тренировки

Защо са важни не само за тялото, но и за ума

28.01.2022г. / 11 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Силовите тренировки са незаменима част от всяка качествена и богата тренировъчна програма. Те помагат да изваете тялото си, да развиете мускулатурата, да топите мазнини и да се чувствате прекрасно. Тренировките с тежести или със собствена тежест увеличават издръжливостта, подобряват здравето на костната система, скелета, сухожилията, ставите. Те изграждат добра мускулатура, което позволява да се движите по-добре, а и подобрява обмяната на вещества, хормоналния баланс.

Как вдигането на тежести се отразява на жените

Но силовите тренировки имат и други предимства, които надскачат физическите ползи. Те имат удивителни положителни ефекти върху психиката.

Силовите тренировки подпомагат психичното здраве, подобряват го и влияят цялостно на личностните резултати. Това е още една причина да ги включите в режима си на двигателна активност. Ако досега сте наблягали само на кардиото, време е да добавите и силови тренировки в режима си. Те са полезни както за физическото ви здраве, така и за психическото и емоционално състояние.

Кои са 5-те полезни свойства за психиката, които силовите тренировки имат?

Подобряват настроението

Най-голямата грешка в тренировките, която проваля резултатите ви

Силовите тренировки са полезни за психиката, защото се борят с лошото настроение и стимулират усещането за щастие. Това се дължи на ендорфините, които се освобождават при силово напрежение на мускулите. Ето защо, вдигането на тежести или упражненията със собствена тежест могат да помогнат да преборите тревожността, безпокойството, депресията.

Укрепват връзката между тялото и психиката

Силовите тренировки изискват високо ниво на концентрация, за да се изпълнят правилно. Това насочва целия енергиен ресурс на мозъка по начин, който действа в синхрон с всички мускули в тялото. Тази прекрасна връзка между ум и тяло подобрява емоционалното и психичното здраве, допринася за подобряване на концентрацията и паметта.

5 причини да практикувате пилатес

Подобряват състоянието и функциите на мозъка

Силовите тренировки оказват благоприятно въздействие и върху мозъка. Те подобряват цялостното му здраве, като стимулират паметта, когнитивните възможности на мозъка, способността му бързо и точно да обработва информацията. Когато се чувствате психически натоварени и прекалено ангажирани, силовите тренировки могат да ви помогнат да се разтоварите от стреса и напрежението, и да подобрите състоянието на мозъка. Те ще ви дадат повече енергия и фокус, ще повишат резултатите ви в други сфери на живота.

Може ли да отслабнете само с високоинтензивни тренировки?

Подобряват отношението към тялото ви

Когато се гледате в огледалото, вероятно има неща, които не харесвате. Тренировките и диетата са най-добрият начин да промените тялото си, да отслабнете, да оформите и стегнете мускулатурата си. Силовите тренировки помагат да започнете да гледате по-положително на тялото си, защото извайването на мускулите определено има позитивен ефект върху визията. А това повишава самочувствието и подобрява отношението към самите себе си.

Какво се случва с тялото, ако не правите кардио?

Намалява стреса и тревожността

Когато тялото ви е заето с изпълнението на трудни и тежки задачи, каквито са силовите тренировки, стресът в нервната система намалява. Нивата на кортизол се понижават, което ви кара да се чувствате по-добре. Тревожността и безпокойството намаляват, защото се освобождават ендорфини, които противодействат на стреса. Така се внася баланс в хормоните на стреса и хормоните на щастието, което подобрява психическото състояние.

Коментирай