Здраве и красота

Какво означава, ако дланите ви са постоянно изпотени?

Възможни причини за потене на ръцете

28.01.2022г. / 15 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Потните жлези са разположени навсякъде по тялото. Има ги включително по дланите и ходилата ни. Свикнали сме да смятаме, че когато сме нервни е нормално дланите ни да се потят. Това е вярно. Дланите се изпотяват при повишени нива на стрес и въпреки че не всеки страда от това проявление на тревожността, е много вероятно стресът да е в основата на повишеното изпотяване на ръцете.

7 състояния, които предизвикват нощно изпотяване

Но какво се случва в тялото, ако дланите ви са почти постоянно изпотени? Какво може да означава това?

Има някои медицински състояния, при които се наблюдава повишено изпотяване на дланите.

Важно! Статията е информативна. Ако имате повишено изпотяване на ръцете, консултирайте се с лекар.

Хиперхидроза

Хиперхидрозата е повишена активност на потните жлези. Характеризира се със свръхсекреция на пот, което няма нищо общо с горещината на сезона или помещението, физическа активност или друг подобен външен фактор. Най-често хиперхидрозата засяга лицето, гърба, дланите, ходилата, според клиника Майо.

Ниска кръвна захар

Когато кръвната захар спадне прекалено ниско до критични нива, тялото е пред колапс. В такива моменти можете да изпитате изпотяване на дланите, замайване, виене на свят, слабост, треперене, глад и жажда. Всички тези симптоми може да подсказват за ниска кръвна захар. Консултирайте се с лекар, защото неконтролираните хипо- и хипергликемии могат да са опасни за живота и здравето.

Прекомерно изпотяване през бременността

Повишена активност на щитовидната жлеза

Хиперфункцията на щитовидната жлеза се характеризира с изпотяване на дланите, но и на цялото тяло. Характерни са още нервност, трудности в концентрацията и паметта, силна раздразнителност, тревожност, ускорен пулс, усещане за топлина без да е топло.

Медикаменти

Някои медикаменти могат да предизвикат постоянно изпотяване на дланите. Най-често това са лекарства за контрол на депресия, деменция, болест на Паркинсон, някои болкоуспокояващи. Като страничен ефект може да се появи изпотяване на ръцете.

За какво може да е симптом нощното изпотяване?

Свързани статии

Инфекция

Острите и хроничните инфекции в тялото могат да се проявят по много начини. Много често изпотяване се наблюдава при инфекции на белия дроб, туберкулоза, пневмония. Изпотяване на тялото и дланите е характерно и за състоянието сепсис, при което има мащабно отравяне на кръвта заради локална или системна инфекция. Тези състояния са животозастрашаващи. Важно е да се потърси незабавна лекарска помощ.

Редки заболявания

7 причини непрекъснато да ви е горещо

Според клиника Майо, някои видове рак могат да причинят постоянно изпотяване на дланите. Маларията също е сред редките инфекции, които могат да предизвикат поява на този симптом. Някои неврологични заболявания също могат да са причина за постоянно потене на дланите.

Ако възникне необяснимо изпотяване на дланите или някакъв друг симптом, който ви тревожи, консултирайте се с лекар.

Коментирай