Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете чиа всеки ден?

Здравословни ползи от семената от чиа

14.02.2022г. / 11 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чиата е семе, което става все по-популярно. Тя е едно прекрасно средство да добавите свежест към ястията си, да ги желирате, без да добавяте желатин, да си набавите повече здравословни мазнини, фибри, протеини и антиоксиданти. Редовната консумация на чиа, според healthline.com, може да намали риска от някои опасни заболявания, като рак, сърдечносъдови проблеми, висок холестерол и други. Тези и други свойства чиата дължи на антиоксидантите и прекрасните хранителни вещества в състава си.

3-дневен детокс с вода с чиа и лимон

Какво ще се случи с тялото ви, ако добавяте чиа всеки ден към менюто си?

Сърдечносъдовото ви здраве може да се подобри

Според Американската сърдечна асоциация, ежедневната консумация на малки количества чиа намалява апетита. Протеините, мазнините и минералите в тези семена са изключително полезни за сърцето. Чиата е източник на алфа-линоленова киселина, вид омега-3 мастна киселина, която се среща в рибата и която има благотворни ефекти върху сърдечносъдовата система.

За по-здрави кости

Според summithealth.com, костната плътност е важна мярка за състоянието и здравината на костното вещество. Редовната консумация на чиа може да подпомогне образуването на костно вещество и да подобри плътността на костите, намалявайки риска от остеопороза, според изследване от 2018 година, публикувано в списание Nutrients.

Напитка с чиа за топене на мазнини с магическо действие

Може да допринесе в отслабването

Чиата може да е вашият нов приятел в контрола на теглото. Според проучване от 2016 година, публикувано в списание Nutrition, цитирано от healthdigest.com, съществува връзка между чиата и контрола на теглото, особено при страдащи от диабет тип 2, затлъстяване, метаболитен синдром. Това е така, защото чиата е с нисък гликемичен индекс, а полезните мазнини и протеини в нея помагат за поддържането на оптимални нива на кръвна захар. Като полезен ефект от това е намаляването на обиколката на талията.

Нивата на холестерола ви може да спаднат

Високият холестерол е предпоставка за сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, запушване на артерии. За щастие, високият холестерол може да се контролира чрез храната, а чиата е един хранителен продукт, който има свойството да балансира нивата на липидите в кръвта. Омега-3 мастните киселини, фибрите и антиоксидантите в тези семена оказват благоприятно влияние върху холестерола.

Вода със семена от чиа – помага ли наистина за отслабване?

Може да нормализира кръвното налягане

Ако консумирате всеки ден чиа, тя може да допринесе за нормализирането на кръвното ви налягане. Проучване, публикувано в Diabetes Care установява, че участниците с диабет тип 2 са имали по-добри нива на кръвното налягане вследствие на 12-седмична ежедневна консумация на чиа.

Десерт с манго и чиа

Потиска възпаленията в тялото

Организмът ни се бори с различни възпаления в клетките почти ежедневно. Те са следствие от много фактори – стрес, нездравословно хранене, вредни навици, замърсена околна среда. Тъй като чиата съдържа изобилие от антиоксиданти и омега-3, тя може да допринесе в борбата с възпаленията в клетките и тъканите. В допълнение цинкът и медта в състава на чиата също се борят с възпалителните процеси.

Коментирай