Здраве и красота

Алфа-хидрокси киселини за красива и млада кожа

Намаляват бръчките

24.02.2022г. / 05 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алфа-хидрокси киселините (AHA) са група от естествено срещащи се химични съединения. Те се извличат от животински или растителни продукти и обикновено се използват в продукти за грижа за кожата за намаляване признаците на стареене. Познати са седем вида AHA:

  • Гликолова киселина – получена от захарна тръстика;
  • Лимонена киселина – получена от цитрусови плодове;
  • Млечна киселина – получена от лактоза;
  • Хидроксикапронова киселина – получена от пчелно млечице, секретирано от медоносни пчели;
  • Ябълчена киселина – получена от плодове като круши и ябълки;
  • Хидроксикаприлова киселина – получена от животни;
  • Винена киселина – получена от грозде.

Какви са предимствата на алфа-хидрокси киселините за кожата?

Регенерацията на кожните клетки е непрекъснат цикъл, но с напредването на възрастта този процес се забавя. В резултат на това мъртвите кожни клетки се натрупват върху кожата, тя става вяла. От друга страна AHA имат ексфолиращо действие и спомагат за по-лесното елиминиране на тези мъртви кожни клетки, като това се отразява и на по-доброто усвояване на козметичните продукти като цяло от кожата.

Спомагат за синтеза на колаген

Колагенът поддържа кожата ни да изглежда млада и гладка. С напредването на възрастта синтезът му в тялото ни намалява. Но фактори като стрес, фотоувреждането, причинено от прекомерно излагане на слънце, околната среда, нездравословен начин на живот също оказват влияние върху синтеза му. От друга страна AHA помагат при регенерацията на колагена, като елиминират старите колагенови влакна.

По-малко бръчки

Алфа-хидрокси киселините оказват влияние и върху бръчките и фините линии, като ги намаляват и подобряват значително структурата на кожата.

Свързани статии

При хиперпигментация

Гликоловата и млечната киселина помагат за намаляване на хиперпигментацията, тъмните петна и мелазмата. Обикновено тези две киселини се използват в химически пилинг и други дерматологични процедури, козметика, за третиране на тъмни петна.

При акне

AHA киселините показват благоприятно влияние и при по-мазни и проблемни кожи с пъпки, разширени пори. Спомагат за това порите да се запушват по-малко, подобряват вида на кожата.

Коментирай