Здраве и красота

Любимите 8 детокс терапии на жените

За повече здраве и красота

28.03.2022г. / 14 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ежедневният стрес, нездравословни навици и хранене, недоспиване, липса на спортна активност... Всичко това води до натрупването на токсини в нашето тяло. Постепенно умората ни завладява, боледуваме по-често, появяват се редица неразположения, трупаме излишни килограми, кожата ни е вяла, по-състарена.

Лош сценарий, в който вероятно никой не би искал да попадне. Приготвяйки си чаша зелен чай за детокс към здравословната закуска, се замислих, че храната е в основата на това да помогнем на тялото да елиминира токсините и да трупа по-малко. Спортът също.

Замислих се какво още можем да направим за своето тяло и красота, което да допринесе и за детоксикиране на организма.

Моят списък с любимите 8 детокс терапии, включва следното.

1. Ексфолианти със сол за детоксикация

Морската, хималайската сол, солта от Мъртво море са естествени детоксикатори, тъй като те имат способността да абсорбират токсините от кожата. Както на лицето, така и върху кожата на тялото се натрупва слой от мъртви кожни клетки, който трябва да бъде премахнат. В противен случай кожата изглежда суха, лющеща се, тенът ѝ неравномерен.

От друга страна солените ексфолианти ни помагат да ободрим кожата си, да подобрим кръвообращението. Пилингът със сол ни помага да елиминираме голяма част от натрупаните бактерии, да намалим възпалението, сърбежа.

Хубавото е, че можем да избираме измежду много разнообразни продукти в грижа за тялото и кожата, които да са обогатени с масло от чаено дърво, кокосово масло, витамин Е и други любими съставки на кожата, които действат и като детоксикатори. Разбира се, не бива да забравяме и за кожата на стъпалата, тя също се нуждае от редовно ексфолиране.

2. Козметика за крака

Козметиката за крака не бива да се подценява, защото тя е още един начин да помогнем на тялото и кожата да подобрят своето състояние. Има разнообразни продукти, между които можем да избираме, но за ежедневна грижа, обикновено ползваме кремове. Как да сме сигурни кой крем ще задоволи нужните на нашите стъпала?

Винаги, когато чуем Babé, знаем, че имаме верен съюзник. Испанската козметика, която става все по-любима на дамите, се е погрижила и за комфорта ни с интензивната терапия за напукани крака, обогатена с 10 % уреа.

Възстановяващият крем за дълбока хидратация на сухите и напукани крака на Laboratorios Babé не само спомага за възстановяване на кожата, но е и една ефективна защита срещу сухота, напукване на петите и твърдостта, от която се срамуваме особено през летните месеци, носейки открити обувки. Освен това клетките са предпазени от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали, благодарение на витамин Е, който е част от активните съставки в продукта.

  • Усещането за комфорт е незабавно, а за него допринасят и:
  • Масло от карите – богато на витамини и минерали, отличен клетъчен регенератор, допринасящ за баланса на кожата;
  • Карбамид – естествения овлажняващ фактор на кожата;
  • Глицерин – Хидратира, но и възстановява кожата;
  • Млечна киселина – за по-еластична кожа, която е и добре хидратирана;
  • Алантоин – спомага за поддържане на хидратация, както и за по-бързо заздравяване на кожата;

Нежен масаж на краката, приятен аромат, богата текстура и усещане за детоксикирана и красива кожа на краката, всеки ден.

3. Гуа ша масаж на тяло и лице

Гуа ша представлява китайска масажна техника, която датира от хилядолетия. За нея се ползват обикновено етерични масла, както и специален масажор изработен от нефрит, розов кварц със заоблени краища. Домашният масаж на лицето с гуа ша камък, става все по-любим на дамите.

У дома гуа ша бихме могли да изпълним в определени части на тялото си, но хубавото е, че все повече салони за красота го предлагат като терапия за елиминиране на стреса, детокс на тялото. Благодарение на специфичните движения, които се извършват с гуа ша камъка, се подобряван лимфният дренаж, елиминират се токсините, подобрява се кръвообращението, билките проникват в тялото, кожата е по-стегната и тонизирана.

В зависимост от това дали правите гуа ша масаж на лицето или тялото си и дали ползвате етерични масла или лосион за тяло, крем за лице, тази невероятна терапия спомага и за по-доброто усвояване на съставките в продуктите, което също е важно, когато искаме да се освободим от токсините в тялото си.

4. Сауна и/или парна баня

Спокойно можем да ги наречем детокс терапии, с които обичаме да се глезим, когато сме на спа почивка или пък след спортна активност, в градска среда. Каква е разликата между парната баня и сауната?

Когато ползваме сауна, там се излагаме на суха топлина. При парната баня имаме така наречената мокра топлина, там има високо ниво на пара. Или казано накратко, разликата между двете е в нивото на влагата.

Има много ползи за тялото и кожата ни, когато правим сауна или парна баня. Не само, че подобряват кръвообращението, но помагат да намалим стреса, подпомагат възстановяването след спорт, подобряват имунитета. Чрез отделянето на пот, елиминираме част от задържаните излишни течности и токсини. Кожата след сауна или парна баня се усеща по-мека и свежа.

5. Детокс на стъпалата

Детоксикацията на краката е процес, при който можем да прочистим тялото си от натрупаните токсини, чрез стъпалата. Детокс терапии на крака се извършват в някои козметични и спа салони, но можем да си направим и в домашни условия. Може да се правят чрез накисване на краката в соли, ползване на маски, ексфолианти, като в основата на терапията разбира се са съставките с детоксикиращ ефект.

Примери за такива са водораслите, различни масла, билки, бамбук, въглен, хума и други, които може да бъдат добавени към соли, маски за крака, а с хума дори можем сами да си направим у дома маска на стъпалата, добавяйки към нея малко вода или билкова отвара, любими масла.

Освен че кожата на стъпалата става по-гладка и красива, детокс терапиите на стъпалата спомагат за облекчаване на умората, стреса. Доказано е, че дълбокият детокс спомага за повишаване на имунитета. Детоксикацията намалява значително възпаленията в тялото, които могат да доведат до различни неразположения и заболявания.

6. Сухо четкане на тялото (по желание и на лицето)

Още една разкрасяваща терапия, която можем да правим в домашни условия е сухото четкане. Неговите ползи върху кожата и тялото са много подобни на ползване на ексфолианти и масажни ръкавици. Сухото четкане се извършва с леки движения, с помощта на специални четки за целта с различни видове косми.

Масажът започва от стъпалата и продължава към останалата част на тялото. Както се разбира, сухото четкане се извършва на суха кожа, а след това се взима душ както обикновено и се нанася подходяща подхранваща козметика.

Сухото четкане може да помогне за детоксикацията на тялото, за подобряване вида на кожата. Насърчава се лимфният дренаж, а лимфната система на тялото естествено елиминира мъртвите клетки, както и токсините от тялото.

7. Маски за тяло

Маските за тяло са чудесен начин да си направим спа у дома, когато не можем да посетим бюти салон. Може да намерите различни видове маски. Такива, които се грижат за красотата на бюста, с отслабващ и стягащ ефект, пилинг маски.

Когато искате да постигнете не само по-красива кожа, но и да я детоксикирате, заложете на маски за тяло със съставки като спирулина, с различни видове глина, с различни видове кал (например от Мъртво море), въглен и други. Прилагането на маски за тяло прави кожата по-красива, елиминира замърсяванията, което намалява риска от възпаления, появата на пъпки. Някои съставки работят за подобряване на лимфния дренаж.

8. Масаж на краката

Още една терапия, с която можем да се поглезим в козметичния салон или да си направим у дома. Има различни видове масажи на крака, които специалист би могъл да ви направи. Масажите на стъпалата у дома също са един бърз и приятен начин да се погрижим за комфорта и детокса на цялото си тяло, а в допълнение и за кожата на стъпалата.

Можем да започнем с вана със соли. След като накиснем краката си за няколко минути, да ги масажираме с ароматни масла, бавно. Още по-приятно е ако този масаж доверим на любимия ни човек.

Какви ползи има за здравето масажът на краката? Подобрява се кръвообращението, стимулират се точки свързани с отделни органи в тялото, като по този начин се постига лимфен дренаж, извеждане на токсини от организма, сънят се подобрява, балансира се кръвното налягане, повишават се енергийните нива, намаляват се стресът и умората.

Снимки: istock; Laboratorios Babé 

Коментирай