Здраве и красота

10 полезни храни за пролетен детокс на организма

Вкусни и богати на антиоксиданти

15.04.2022г. / 17 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на пролетта нашето ежедневно меню постепенно се променя. Консумираме по-леки храни, както и такива, които ни помагат да прочистим тялото от излишните течности и токсините. Кои храни са подходящи за пролетен детокс? Такива са тези, които съдържат полезни фибри, спадат към групата на алкалните храни, съдържат повече вода, които са богати на противовъзпалителни съединения.

Примери за такива храни са чесън, лук, артишок, ананас, аспержи. Вижте още 10 храни, които може да добавите към вашето пролетно детоксикиращо меню.

1. Спанак – той е богат на противоракови и противовъзпалителни антиоксиданти. Също така съдържа омега – 3 мастни киселини, алкализира тялото. Богат е и на витамин К, калций и магнезий, които спомагат за поддържането на здрави кости.

2. Лимони – Те са чудесни за детоксикация на организма през всеки сезон, благодарение на антиоксиданта витамин С, който се съдържа в тях. Лимоните спадат към групата на алкалните храни.

Малки стъпки за всекидневен детокс на тялото

3. Репички – консумацията им подпомага процеса на детоксикация на организма. Също така ни осигуряват сяра, фибри, витамин С. Тук може да видите как да почистите плодовете и зеленчуците от пестициди.

4. Грах – грахът е част от нашите ястия, салати. Той е един от най-вкусните и полезни зеленчуци, които ни осигуряват антиоксиданти, включително флавоноиди, каротеноиди, фенолни киселини и полифеноли. Има малко калории и мазнини.

Кой вид месо трябва да избягвате за по-дълъг и здравословен живот?

5. Кориандър – добавен към сосове, смутита, салати, ястия, супи, за кориандъра се смята, че помага за елиминиране на живака и тежките метали от тялото. Също така допринася за баланса на кръвната захар, холестерола, благоприятства здравето на очите.

6. Целина – Зеленчук, богат на фибри, за чиято консумация се смята, че подпомага прочистването на дебелото черво, подпомага детоксикацията и загубата на излишни килограми.

7. Коприва – консумираме я на яхния, супа или под формата на чай. Смята се, че копривата може да помогне за облекчаване на симптомите на сезонна алергия, детоксикира и укрепва имунитета.

Билки за всяка система в тялото

8. Куркума – подправка, която е богата на мощни антиоксиданти, които повишават противовъзпалителните ензими в черния дроб, подпомагайки процеса на пречистване. Също така съдържа витамин С и сяра, които премахват токсините, а за калия в нея се смята, че допринася за баланса на кръвното налягане.

Свързани статии

9. Сусамови семена – тях можем да консумираме в смути, поръсени върху салати, овесена каша, закуски или под формата на сусамов тахан. Сусамовите семена са добър източник на хранителни вещества. Те ни осигуряват аминокиселини, наречени метионин и триптофан, които помагат на черния дроб и бъбреците да функционират правилно и да се детоксикират. Смята се, че сусамовите семена съдържат противоракови съединения, включително фитинова киселина, магнезий и фитостероли.

Ползи за здравето от оризовия оцет

10. Зеле – Прясното зеле е един от най-консумираните зеленчуци през пролетта. Според редица изследвания, неговата консумация спомага за активирането на детоксикиращите ензими в черния дроб. Също така е богато на витамин С и сяра, които също допринасят за елиминирането на токсините. Според някои данни от проучвания, съдържащите се съединения в него като лупеол, синигрин и сулфорафан, намаляват риска от развитието на ракови заболявания.

Коментирай