Здраве и красота

6 начина да предотвратите появата на черни точки

Как да намалите появата и видимостта им

27.04.2022г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черните точки са един от най-често срещаните проблеми с кожата, с които почти всеки човек се сблъсква. Те представляват малки отвори в кожата (пори), запушени от мъртви клетки, натрупан себум, замърсявания, пот, секрети от мастните жлези. Ако не бъдат почиствани редовно, черните точки могат да се възпалят и да причинят редица кожни проблеми, несъвършенства, акне.

3 натурални маски срещу черни точки

За щастие има няколко начина да предотвратите появата им или поне да я намалите значително. Ето няколко ефективни метода за ограничаването на появата на черни точки.

1. Мийте лицето си редовно.

Неглижирането на измиването на лицето води до запушване на порите. Старателното и редовно почистване с подходящи средства е от голямо значение за превенцията на черни точки. Това се отнася особено за мазната кожа, която е по-склонна към повишена секреция на себум и запушване на порите.

2. Почиствайте с масла.

Измиването на лицето с почистващи средства на маслена основа е чудесен начин да премахнете наслагванията и замърсяванията без да изсушавате кожата. Ако кожата се пресушава при почистване, това провокира допълнителна секреция от мастните жлези и допълнителен риск от запушване. Почистването с масла почиства порите в дълбочина, разтваря натрупаните нечистотии и себум, като едновременно хидратира.

Как да се борим ефективно с черните точки по кожата

3. Използвайте продукти в грижата за кожата, съдържащи съставки против акне.

Съставките против акне в продуктите за почистване и поддържане на баланса в кожата допринасят в превенцията на поява на черни точки. Те намаляват възпаленията, потискат секрецията на себум, имат свиващи порите свойства.

4. Не носете много грим.

Гримът запушва порите и създава допълнителни предпоставки за натрупване на замърсявания, мъртви кожни клетки и себум в порите. Това прави състоянието на кожата влошено, а черните точки – по-видими, релефни и склонни към възпаление.

Бързо и лесно премахване на черните точки

5. Ползвайте маски с розова глина.

Маските с розова глина абсорбират излишния себум, потискат активността на мастните жлези и по този начин подпомагат превенцията на черните точки. Розовата глина намалява размера на черните точки, броя им, както и ги прави по-лесно падащи при почистване.

6. Ексфолирайте редовно.

Ексфолирането е важно, защото намалява появата на черните точки, потиска себума и омазняването на кожата, ограничава задържането на мъртви клетки и замърсявания в порите, които създават условия за възпаление и пъпки. Редовното ексфолиране намалява появата на черните точки и стимулира обновлението на клетките на кожата, а това я запазва жизнена, еластична и млада за по-дълго.

Домашни средства в борбата срещу черните точки

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати