Здраве и красота

5 начина да използвате масло от мента за здрава коса

Какви са невероятните му ползи за косата и скалпа

04.05.2022г. / 09 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от мента е известно с полезните си свойства в облекчаване на главоболие, храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, проблеми със съня. Но то има превъзходни качества и по отношение на косата и скалпа. Антимикробните и антибактериални естествени съставки в ментовото масло стимулират растежа, облекчават сърбежа, лющенето и пърхота, изглаждат косъма и ободряват косата.

7 ползи за кожата от маслото от шипка

Защо да използвате масло от мента за коса и скалп?

Антимикробни свойства

Маслото от мента има мощни противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални, противогъбични свойства, които влияят изключително положително на скалпа. Секрецията на себум, наслагването на мъртви кожни клетки, пот и други нечистотии по кожата на главата причиняват сърбеж, пърхот, зачервяване, раздразнения, които водят до възпаления. Маслото от мента може да намали тези симптоми благодарение на антимикробните си свойства.

Противовъзпалително средство

Ментовото масло има силни противовъзпалителни свойства, които намаляват възпаленията по кожата на главата, включително при дерматит, псориазис, пърхот. Може да помогне за облекчаването на пърхот, лющене, сърбеж, сухота, зачервяване, раздразнение.

Пролетни маски за съживяване на изтощената от зимата коса

Стимулира растежа на косата

Маслото от мента може да е полезно в ускоряването на растежа на косата. То прониква в дълбочина, подхранва и хидратира фоликулите, стимулира растежа на нова коса, особено след косопад. Има охлаждащ и освежаващ ефект.

Намалява сърбежа

Ако имате сърбящ и раздразнен скалп, маслото от мента може да ви помогне. То потиска лющенето и дразненето, намалява зачервяването и регулира секрецията на себум. Има силни противовъзпалителни и антимикробни свойства, които потискат сърбежа.

5 неща, които увреждат цвета на боядисаната коса

Как да използвате масло от мента за коса и скалп?

Като серум за стимулиране на растежа

Съставки:

  • 1 супена лъжица масло от жожоба;
  • 1 супена лъжица арганово масло;
  • 4 капки масло от розмарин;
  • 5 капки масло от лавандула;
  • 2 капки масло от мента;
  • 1 капка масло от кипарис.

Смесете всички масла в подходяща бутилка. Разклатете много добре, за да се смесят. Разклащайте преди употреба. Нанесете с памучен тампон по кожата на главата. Масажирайте преди да измиете с шампоан в продължение на около 5 минути. Може да оставите да подейства и за още 20.

За почистване на скалпа

Ако мислите, че шампоанът е достатъчен за дълбоко почистване на скалпа от всички наслагвания, грешите. Понякога е необходимо и по-щателно почистване с помощта на подходящите етерични масла, които излющват мръсотията, мъртвите клетки, себума и потта от кожата на главата. Маслото от мента е именно такова.

Как оцетът с билки може да трансформира косата?

Просто добавете няколко капки масло от мента в шепата с шампоана, преди да го нанесете върху косата си. Масажирайте няколко минути повече от обикновено за по-добри резултати.

Намаляване на фриз-ефекта

Начупването, накъдрянето на кичурите и онзи досаден фриз-ефект след миене на косата или при влажно време са проблеми, с които никоя жена не иска да се сблъсква. Маслото от мента може да помогне за решаването на тези неприятни проблеми. Вземете малко количество кокосово масло между дланите си. Капнете 2-3 капки ментово масло. Започнете да втривате. Ще се разтопи и ще стане възможно да го нанесете върху косата. Втривайте с масажиращи движения по краищата, за да изгладите фриз-ефекта и да подредите и подхраните кичурите.

Маска за коса

Маската за коса с масло от мента е чудесен начин да внесете още повече хранителни вещества от корените до върха. Можете да добавите съставки, като банан, авокадо, мед, глина, билки, етерични масла.

Как да подобрите състоянието на косата с помощта на шампоана

Маска за скалп

Маската, предназначена специално за кожата на главата, е важна част в борбата със сърбящия и раздразнен, лющещ се скалп. Смесете 30 мл базово масло (жожоба, зехтин, бадемово масло или авокадо) с 2-3 капки масло от мента. Разклатете добре. Нанесете по кожата на главата с помощта на капкомер по раздразнените зони. Масажирайте с пръсти 5-6 минути. Оставете да подейства още 20 минути. Измийте с шампоан.

Коментирай