Здраве и красота

Как да ползвате кисело мляко за здрава коса

Подобрява растежа

05.05.2022г. / 10 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искаме да имаме здрава и красива коса, знаем че консумацията на протеини – растителни и от животински произход, е много важна. Една от най-полезните храни за косата ни е киселото мляко. То е чудесен източник на протеини, витамин D, витамини от група В, селен, калций, магнезий, които са важни хранителни елементи за здравето на нашата коса. Освен като го добавяме към менюто си, киселото мляко може да подпомогне заздравяването и растежа на косата и като се прилага под формата на маска.

Според западни изследвания, пробиотичните бактерии, съдържащи се в него, насърчават плътността на косата. Увеличават анагенната фаза на космените фоликули, което помага за увеличаване на растежа на косата.

5 начина да използвате масло от мента за здрава коса

Подобрява здравето на скалпа и намалява запушването на космените фоликули, като по този начин намалява косопада и увреждането на косата. Киселото мляко спомага и за балансиране нивата на pH на скалпа, като регулира омазняването.

Как може да ползвате киселото мляко за заздравяване и стимулиране растежа на косата?

Маска за коса с яйце и кисело мляко

Яйченият жълтък съдържа пептиди, които стимулират растежа на косата. Комбинирайте 1 яйце и 2 супени лъжици кисело мляко. Получената маска се нанася в корените с леки масажни движения. Оставя се да действа в рамките на 30 минути и след това може да измиете косата си както обикновено.

Как да използвате рициново масло за бърз растеж на косата

Маска с банан и кисело мляко

Бананите са богати на калий, въглехидрати и витамини, които помагат за подхранването на косата. Подобряват здравето на скалпа, намаляват пърхота. Също така се смята, че спомагат за намаляване накъсването на косата.

Свързани статии

За да си приготвите бананова маска за коса намачкайте ½ банан и добавете към него 1 супена лъжица кисело мляко, 3 чаени лъжички мед, 1 чаена лъжичка лимонов сок. Маската се нанася в корените на суха коса и след 30 минути косата се измива както обикновено.

Маска с кисело мляко и мед

Чудесна комбинация не само за здрава и красива кожа, но и за подобряване състоянието на косата. Ще ви бъдат необходими ½ чаша кисело мляко, 1 чаена лъжичка мед, 1 чаена лъжичка ябълков оцет. Всичко се разбърква добре. Маската се нанася в корените и ако остане от нея по дължината на косата. След 30 минути измийте косата си както обикновено. Тези три маски може да правите 1-2 пъти седмично при добра поносимост.

Коментирай