Здраве и красота

С кулинарна демонстрация отбелязаха Световния ден на чревните заболявания

20.05.2022г. / 14 13ч.
Мария Дуковска
С кулинарна демонстрация отбелязаха Световния ден на чревните заболявания

С демонстрация в Кулинарната академия HRC  пациенти, лекари и журналисти отбелязаха Световния ден на възпалителните чревни заболявания - 19 май. Събитието бе организирано от Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит (БАБКУК) и био фармацевтичната компания Takeda. Националният дворец на културата за поредна година беше осветен в лилаво – в знак на подкрепа на всички , страдащи от възпалителни чревни заболявания и близките им. В духа на световната кампания тази година под надслов „ВЧЗ нямат възраст“, посветена на пациентите с тези диагнози на възраст над 60 години, на събитието беше представена историята на 80-годишният Боян, който в продължение на 38 години не получава вярната диагноза, но след диагностицирането и си и началото на лечение през 2000 г., не се предава и е активен и днес.

Тристепенно диетично меню, подходящо за хора с възпалителни чревни заболявания, приготвиха студентите от Кулинарната академия HRC с помощта на ендокринолога и диетолог д-р Райна Стоянова от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Освен на вкусната храна гостите се насладиха и на песните на певицата Тони, която отключва улцерозен колит през 2008 г. и цяла година не получава точната диагноза.

През 2009 г. д-р Юрукова и д-р Митков от болница „Лозенец“ спасиха живота ми. Вкараха ме в болницата буквално на ръце – жизнените ми показатели бяха критично ниски. След това се налагаше да ме хоспитализират по 2-3 пъти в годината, докато не постигнах трайна ремисия през 2018 г. Разбрах, че освен лечението, храненето е ключово за моето заболяване“, сподели Тони.

Д-р Райна Стоянова обясни, че няма универсален диетичен режим за всички пациенти с улцерозен колит и болест на Крон. „Всеки пациент чрез елиминационна диета установява кои храни успокояват възпалението на червата и кои не. Но е препоръчително да се увеличи приемът на храни, съдържащи омега-3 – главно риба и зехтин, и се намали приема на омега-6. Много е важно също пациентите да се изследват периодично за дефицити на желязо, витамин Д и други микронутриенти, за да се компенсират тези дефицити“, каза д-р Стоянова.

Гастроентерологът проф. Пламен Пенчев от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ обясни че хроничните възпалителни чревни заболявания болест на Крон и улцерозен колит започват в детска и млада възраст. Симптомите са диария, кървене при изхождане, колики, нарушено храносмилане и усвояване на храната. При 10 до 20% от пациентите има кожни, очни и ставни прояви.
 
Според него отключването на тези заболявания е свързано освен с над 200 генетични фактори, но и с начина на живот – стрес, прием на храни с много Е-та, емулгатори и консерванти, дори пастите за зъби може да допринесат за възпалителния процес.

Честотата на болестта на Крон и улцерозния колит нараства с всяка година. Смята се, че това са заболявания на нации, които се хранят предимно с индустриално преработени храни. Пикът на заболяването е във второто и третото десетилетие от живота на човека, но има и втори по-малък пик при пациенти на възраст между 60 и 70 г.

Коментирай