Здраве и красота

Оризова вода за бърз растеж на косата и против пърхот

Какви са ползите от изплакването на косата с оризова вода

02.06.2022г. / 11 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бързият растеж на косата е мечта на всяка жена. Коя дама не би искала косата ѝ да расте бързо, да не страда от косопад, да потисне неприятния пърхот. Оризовата вода е едно прекрасно решение, включващо само продукти от природата. Можете да си приготвите оризова вода вкъщи и да я използвате за стимулиране на растежа на косата, подхранване на скалпа и дори за потискане на гъбичките по кожата, причиняващи сърбеж и лющене. 

5 природни стимуланта за бърз растеж на косата

Според проучване от 2013 година, публикувано в Journal of Cosmetic Chemists, цитирано от healthdigest.com, преварената оризова вода е ефективно средство за предотвратяване на пърхота, за потискането му, както и за стимулиране на растежа на косата. 

Една от причините оризовата вода да е така полезна за косата и кожата на главата е, че самият ориз е препълнен с хранителни вещества. Пълнозърнестият ориз съдържа антиоксиданти, аминокиселини, витамини и едно специфично вещество – инозитол, който спада към витамините от група В и който допринася за здравето, блясъка и жизнеността на косата. 

Освен тези вещества оризът съдържа още ценните за косата магнезий и фолиева киселина, които стимулират здравето на скалпа. В състава му влиза още ниацин, който има противовъзпалително действие и поддържа еластичността на кожата. 

Как да си направите оризова вода вкъщи?

Необходими са ви само две съставки – ориз и вода. Другото важно нещо в приготвянето на оризовата вода е времето. 

10 масла за здравословен растеж на косата

Можете да използвате както пълнозърнест, така и бял ориз. Важно е да го изплакнете обилно преди това, за да отстраните всички примеси и пестициди. 

Свързани статии

След като го изплакнете трябва да накарате ориза да ферментира. Според проучване от 2012 година, публикувано в списание Antioxidants, ферментацията на ориза усилва антиоксидантната му активност. 

Смесете 1 чаша ориз с 2 чаши вода. Оставете го да престои така за 24 часа. Прецедете течността. По желание можете да прибавите няколко капки етерично масло по избор. Можете да оставите ориза да се накисва във водата и 48 часа, за да насити още повече течността с веществата си. 

Витамините, от които се нуждае косата, за да расте бързо

Оризовата вода може да се използва вместо балсам или като средство за изплакване на косата. Измийте скалпа с шампоан. След това изплакнете с оризова вода и оставете да престои върху косата 15 до 30 минути. Можете да изплакнете и с чиста вода, а можете и да оставите оризовата вода да изсъхне върху косата. 

Коментирай
Свободно време