Здраве и красота

Навици, които увреждат детските зъби

Как да не ги допускате

14.06.2022г. / 11 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от основните приоритети на всеки родител трябва да бъде поддържането на добро дентално здраве на децата му. Тази грижа трябва да започне още преди поникването на първите зъбки. С всяко ново зъбче, грижата се повишава, надгражда. С времето възпитаваме в децата и навика за добра устна хигиена. Но в желанието си да угодим на децата си, понякога допускаме грешки, които създават по-скоро лоши навици, вредящи на зъбния емайл, който е защитната обвивка на зъбите.

Кои са тези навици и как да ги избегнете или поправите?


Любимите бонбони и близалки

Вероятно няма дете, което да не обича сладкиши, всякакъв вид бонбони – твърди, дъвчащи, желирани. За жалост любимите бонбони са онзи вид храна, която насърчава появата на кариеси. Захарните изделия, като близалки, шоколад и други също създават една благоприятна среда за развитието на бактерии в устната кухина.

Вредните бактерии „произвеждат“ киселини, които увреждат зъбния емайл. Тъй като няма как напълно да ограничим консумацията на сладки лакомства, добра идея е, когато е възможно децата да мият зъбките си след консумацията им.

Отваряне на опаковки със зъби, гризане на играчки

Това обикновено се случва при малко по-големите деца. Нов пакет любимо лакомство или напитка в шише с капачка, сламка. Отварянето с ръце е трудно понякога, а защо да не пробва и как се отваря пакет със зъби, както прави любимият им герои в анимационното филмче. В процеса на игра, някои деца също ползват зъбите си, за да гризат разни играчки. Това крие сериозен риск за здравето на техните зъби.

Смучене на палеца

Навик, който често се среща при бебета, а в някои случаи и при по-големи деца. Важно е обаче да се опитате да отучите вашето дете от него преди появата на първите постоянни зъби. С течение на времето смученето на палеца може да повлияе на захапката или на естественото подравняване на зъбите, което може да доведе до затруднения при дъвчене и говорене.

Лошата захапка не е само естетичен проблем, защото тя води до неправилно триене на зъбите и увреждане на зъбния емайл. Навикът със смученето на палеца не се различава от този с биберона, който се използва от детето за дълъг период от време. Специалисти съветват около 1-годишна възраст, залъгалката постепенно да отпадне.

Агресивно четкане на зъбите

Когато родители възпитават навика у децата си да си мият редовно зъбите, една от най-често срещаните грешки е миене без специални указания как е правилно това да се случва. Тези указания получаваме най-често от своя детски зъболекар. Децата четкат енергично, с натиск, който нанася увреждане както на венците, така и на зъбите, в това число и на зъбния емайл. Миенето трябва да се случва спокойно и с правилната четка за зъби. Каква четка да изберете?

Ако вашето дете е на възраст между 2 и 6 години, може да се доверите на специално разработената четка за зъби от KIN, която е с малка заоблена глава. Нейните нежни и меки власинки от Tynex лесно и ефективно премахват плаката от повърхността на зъбките и междузъбното пространство. Тъй като в началото родителите помагат при миенето на зъбите, тази четка е с дръжка, която улеснява поддържането от страна на родителите и по-лесния контрол.

За деца на възраст между 6 и 12 години, може да се доверите на KIN Четка за зъби Junior. Тук разликата е, че тази четка има добавена повърхност за почистване на езика. Главата е със заоблени краища за максимална протекция и пълен, улеснен достъп. Косъмчетата на четката са заоблени и са изработени от Tynex. Ефективно отстраняват плаката, за здрави и блестящи зъбки.

Като допълнение към ежедневното миене на детските зъби, може да добавите и Kin Fluorkin Infantil вода за уста за деца над 5 години. Важно е децата от малки да знаят какви продукти включва ежедневната грижа за зъбите. Тази вода за уста не съдържа алкохол и глутен, но е формулирана с доза натриев флуорид 226 ppm. Ксилитолът в нея спомага за предпазване от образуването на кариеси, като същевременно реминерализира и укрепва зъбите. Най-важното – щадяща е към зъбния емайл, а децата определено харесват нейния ягодов аромат.

Нощно хранене

При някои по-големи бебета се среща навикът да пият мляко нощем, или плодов сок, в някои случаи дори да консумират плод. Не бива да подценяваме здравето на млечните зъби, тъй като те играят значителна роля в подпомагането на децата да ядат и говорят. Също така имат отношение и в правилното подравняване на постоянните зъби след време. Нощните хранения крият редица рискове за здравето на зъбите.

Захарта от млякото или сока ще се задържи върху зъбите, нанасяйки вреди на емайла, увеличавайки риска от кариеси. Ето защо е важно да се посъветвате с детски зъболекар как след това да почистите зъбите на детето, за да намалите тези рискове.

Честа консумация на плодови сокове и газирани напитки

Още един вреден навик, който вреди на емайла на детските зъби е грешният избор за напитки. Децата обичат лакомствата да са в „компанията“ на плодови сокчета, фрешове, газирани напитки. За жалост, тези напитки съдържат не само захари, но и киселини.

Честата консумация на плодови сокове и газирано увеличава риска от ерозиране на емайла, лишавайки зъбите от естествената им защита. Това от своя страна може да доведе до повишаване чувствителността на зъбите при консумацията на топли/студени напитки и храни.

Пропускане на стоматологичните прегледи

Определено повечето деца и родители изпитват силен стрес, когато трябва да посетят детския зъболекар дори за рутинен преглед. Но не бива да забравяме, че зъболекарите също играят съществена роля в поддържането на добро орално здраве.

Препоръчително е стоматологичните прегледи да се правят на всеки 6 месеца или според необходимостта. Зъболекарите не само извършват лечение на кариес. Децата също се нуждаят от почистване на зъбите им. Един спокоен разговор със зъболекаря е важен и за обсъждането на добрите навици относно грижата за детските зъби. Това е особено важно за по-големите деца, за да разберат колко е важно да се грижат за своите зъби и как да го правят.

От друга страна, пропускането на зъболекарските прегледи може да доведе до сериозни дентални проблеми и ненужен стрес за децата и родителите.

Снимка: istock

Коментирай