Здраве и красота

Син чай – за бърз метаболизъм и силен имунитет

Не съдържа кофеин

12.06.2022г. / 10 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Чували ли сте за син чай? Може да го намерите и като цвят от пеперуден грах, като най-често се предлага в биомагазините или специализираните магазини за полезни храни и напитки. Синият чай не съдържа кофеин. Той се добива от невероятно красивите синьо-лилави цветове на растението Clitoria ternatea. Може да го закупите като сушени цветове или на прах, като на прах е подходящ дори за оцветяване на вашите сладкиши, напитки.

Какви са ползите за здравето от консумацията на син чай?

1. Синият чай е богат на катехини, за които се твърди, че са от съществено значение за изгарянето на излишни мазнини и подпомагат загубата на тегло. Според западни източници, консумацията на син чай е ефективен начин за ускоряване на метаболизма.

5 вида чай за силна имунна система

2. Чаят е богат на антиоксиданти, което го прави чудесна напитка за детоксикация на организма. Антиоксидантите предпазват тялото от действието на свободните радикали, които предизвикват редица възпаления в тялото.

3. Още една причина да добавим този невероятен чай към менюто си е, че се смята, че помага за подобряване на настроението, намаляване на стреса и тревожността. И помислете само, цветът му е толкова завладяващ, че лошите мисли изчезват мигновено.

Чайове за всяка зодия

4. Известно е също, че синият чай спомага и за освежаване на мозъка, помагайки ни да сме енергични през целия ден.

5. Действа като диуретик, допринасяйки за намаляване задържането на излишни течности.

6. Според някои западни източници, синият чай спомага за регулирането на нивата на кръвната захар.

7. Синият чай има редица предимства за здравето и красотата на кожата и косата. Така например за антиоксидантите в него се смята, че забавят стареенето на кожата.

Свързани статии

8. Синият чай е богат и на флавоноиди, за които е известно, че спомагат за синтеза на колаген.

9. Благодарение на съединението антоцианин, кожата на скалпа е здрава, а космените фоликули са укрепени.

10. За синия чай се смята, че спомага за укрепването на имунитета, допринася за укрепване на костите и зъбите, осигурява ни хранителни елементи като витамини С, К, D, Е, манган, желязо, фосфор и други.

Снимка: unsplash

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
Свободно време