Здраве и красота

5 трика за подобряване на текстурата на кожата

Как да изравните тена, да изгладите структурата и да прикриете несъвършенствата по кожата

03.07.2022г. / 12 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата е един от най-сложните органи в човешкото тяло. Тя е и най-големият. Затова често е истинско предизвикателство да я разберем напълно и да я наградим с онова, от което има нужда. Нейната текстура може да се наруши по много причини. С напредване на възрастта, с появата на здравословни проблеми или смущения, с хормоналните дисбаланси, както и влиянието на атмосферните условия, кожата рядко има перфектна структура и текстура.

Маски с алое вера за различен тип кожа

Новородените бебета и малките деца имат много гладка кожа без видими пори. С течение на времето тази идеална текстура на кожата постепенно се губи, като почти няма възрастен, който да няма известни нарушения на текстурата в една или друга степен.

Най-честите причини за по-сериозно увреждане на текстурата на кожата са акне, суха кожа, възраст.

Акнето причинява възпаления в горния и средния слой на кожата. Вследствие на възпаленията и запушването на порите се получават изпъкнали пъпки, които след това хлътват, нарушавайки текстурата.

Сухата кожа нарушава текстурата като се лющи, опъва, а резултатът е натрупване на мъртви клетки. При стареенето текстурата на кожата се разрушава заради загубата на протеините еластин и колаген, допринасящи за изглаждането на структурата и поддържането на младия външен вид на кожата.

3 маски за през нощта за всеки тип кожа

Как да подобрите текстурата на кожата?

1. Винаги, винаги нанасяйте слънцезащитен крем.

Увреждането, което може да предизвика слънцето не може да се сравни с почти нищо друго. Постоянното излагане на вредното влияние на UV-лъчите разрушава текстурата на клетките и ускорява процесите на стареене. Слънцезащитният крем е важен компонент в превенцията на тези зловредни процеси.

2. Редовно ексфолиране.

Ексфолирането се случва между 1 и 3 пъти на седмица според типа кожа. Сухите кожи се нуждаят от по-рядко ексфолиране за разлика от мазните. Но е важно да не пропускате тази процедура, защото тя ускорява обмена на клетките, стимулира регенерацията и растежа им, като това влияе положително върху изглаждането на текстурата.

5 съвета за сияеща кожа дори без грим

3. Ретинол.

Ретинолът също ускорява обмена на клетъчно ниво. Той се бори със стареенето, възпаленията, неравномерния тен, пигментните петна, белезите от акне и разширените пори. Ретиноидите спомагат за регулиране на обмена на кожните клетки, участват в синтеза и усвояването на колаген и подпомагат запълването на несъвършенствата, изглаждането на бръчките и фините линии.

Свързани статии

4. Продукти, обогатени с витамин С.

Витамин С е мощен антиоксидант, който стимулира обновяването на клетките и е съществен елемент в усвояването на колагена. Без негова помощ колагенът не се усвоява така качествено от кожата. Този процес е много важен за подобряването на текстурата и изглаждането на несъвършенствата на кожата. Той се бори със свободните радикали, които предизвикват стареене и ранна поява на бръчки.

Признаци, че сте прекалили с ретинола

5. Ниацинамид.

Ниацинамид или витамин В3 е една прекрасна натурална съставка с множество ползи за кожата. Той успокоява, изглажда тена, прикрива несъвършенствата, като стимулира подобряването на текстурата на кожата. Мощен антиоксидант е, което подпомага изглаждането на тена и изравняването на структурата. Допринася и за задържането на влагата от хидратиращите продукти.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )