Здраве и красота

Видове глад и как да ги различите

Кога всъщност сте наистина гладни?

23.06.2022г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гладът е индикация, че тялото ни се нуждае от храна. Това е колкото вярно, толкова и погрешно твърдение. В днешното съвремие можем лесно да объркаме глада с емоционалното хранене, което ни подтиква към вредна и калорична, но задоволяваща храна за душата. Защо? Защото просто има необозримо разнообразие, което хранителната индустрия ни е осигурила. И в този океан от изкушаващи възможности мозъкът ни иска да опита от всичко, за да се чувстваме щастливи.

Измамните признаци на глад могат да ни накарат неусетно да погълнем огромен брой излишни калории, в повечето случаи неносещи никаква хранителна стойност за организма.

Причини да сте гладни без значение колко често ядете

В други случаи може да се събудите през нощта и да се почувствате гладни. Единственото, което искате, е да станете и да отидете до хладилника. В други дни пък, когато е горещо, ви се яде нещо студено, разхлаждащо или пък сладко, а в повечето случаи всъщност сте жадни, не гладни.

Внимателното и съзнателно хранене помага да идентифицирате глада. Въпреки че той изглежда прост за разбиране и установяване, това не е съвсем така. По-трудно е да се каже дали наистина сте гладни, отколкото си мислите.

Националният институт по диабет и заболявания на обмяната на веществата на САЩ констатира, че 30,7% от американците са с наднормено тегло, а 42,4% са затлъстели. Американската психологическа асоциация посочва, че 38% от възрастните казват, че са преяждали от стрес през последния месец, а половината от тях признават, че преяждат поне веднъж седмично, понякога и повече, пише healthdigest.com.

7 причини да сте винаги гладни

След като научите какви са видовете глад и как да ги различавате, ще ви е много по-лесно да контролирате храненето си, респективно теглото си и здравословното си състояние. Изследователи от Мичиганския държавен университет са изследвали видовете глад и са публикували труда си в книга със заглавие „Съзнателно хранене“ (Mindful Eating). Според учените, практикуването на съзнателно хранене започва преди всичко с определянето на това какъв глад изпитвате в момента, пише още healthdigest.com.

Ето и видовете глад:

Глад, който изпитвате с очите, носа и устата

Гладът е свързан с рецептори в мозъка. Когато виждаме храната, ние искаме да я опитаме, още повече ако изглежда апетитно, ухае приятно и е подредена красиво в чинията. Този вид глад изпраща сигнали в мозъка, че това, което виждате и помирисвате ще ви достави удоволствие. Веднага започвате да се чувствате гладни, но това не е същински глад. Този вид глад е и най-трудният за контролиране.

5 начина да намалите глада за сладко

Според healthline.com, има система в мозъка, която е предназначена да възнаграждава поведението, допринасящо за оцеляване. При вида и мириса на задоволителна и вкусна храна в мозъка се отделя допамин – хормон на удоволствието.

Стомашен глад

Физиологичните признаци на глад се усещат най-напред в стомаха. Празният стомах „стърже“, издава звуци, които са естествена последица от това, че той е празен. Така си мислим ние, но според Medical News Today празният стомах не означава автоматично, че тялото ви се нуждае от храна.

Ако вярвате, че празният стомах ще ви напомни кога сте гладни, грешите. Това е реакция, която сме установили с навиците си на хранене. Стомахът очаква, че в него ще постъпи храна в определени моменти от денонощието. Когато не я получи, той започва да става шумен, стържещ и ни кара да изпитваме дискомфорт.

Клетъчен глад

Клетъчният глад се отнася до състояние, което изпитваме, когато тялото ни се нуждае от конкретен макро- или микроелемент. Например тялото има механизъм, по който да ви накара да вярвате, че ви се яде повече месо, защото имате дефицит на желязо. По този начин организмът се опитва да си набави необходимите количества. Може да ви се доядат големи количества цитрусови плодове заради наличието на витамин С в тях, ако в тялото ви той е в малки количества.

Причини да ви се ядат солени храни и как да го предотвратите

По същия начин може да ви се доядат солени храни заради дефицит на натрий или други минерали и соли в тялото. Клетъчният глад може да е провокиран още от дефицит на протеини, мазнини, въглехидрати, цинк, вода.

Свързани статии

Гладът на „ума и сърцето“

Този вид глад е провокиран от всичко, което съвременният свят ни казва – храните, които трябва и не трябва да ядем. Той е смесица от това какво искаме да хапнем и какво трябва да хапнем, от това, което е здравословно за нас и това, което ще ни донесе изкушаваща греховна наслада.

Този вид глад често се поставя в категорията „емоционално хранене“. Той рядко има истинска връзка с глада като физиологичен процес. Емоционалното хранене се провокира от стрес, емоционални трудности, сътресения в живота, проблеми, напрежение, усещане за нещастие, любовни разочарования, трудности в работата.

За да ни помогне да се почувстваме по-добре, мозъкът ни подтиква да посягаме към храни, които ще ни доставят наслада, удовлетворение, ще се преборят с депресията. Най-често това са забранените от всички възможни диети високовъглехидратни, тестени храни, сладкиши, добавени и рафинирани захари.

7 неща, които се случват в тялото, когато си легнете гладни

При яденето на такива храни се освобождава серотонин – хормонът на щастието, който дава временно и лъжливо усещане за щастие.

Коментирай