Здраве и красота

Как да извадите кърлеж от кожата правилно и безопасно

Кои техники са допустими и кои не

22.06.2022г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кърлежите са една от големите заплахи за здравето през лятото. Рискът от ухапване е по-голям, защото сме леко облечени с разкрити обширни площи от кожата, което прави достъпността по-лесна за тези паразити.

Кърлежите принадлежат към семейството на паяците и са по-скоро близки родственици с акарите. След като успеят да ви ухапят и да се впият в кожата ви, те започват да смучат кръв и да уголемяват размерите си. Преди да се случи това, те са много малки – само няколко милиметра, което прави забелязването им с просто око по-трудно. Ухапването също е незабележимо, защото в слюнката им се намира токсин, потискащ болката, според Medical News Today.

Кърлежи – как да се предпазим от тях?

От голямо значение е кърлежът да бъде изваден от кожата възможно най-скоро след ухапването. Колкото по-дълго стои в кожата, толкова по-голяма е вероятността да зарази с инфекции и опасни болести, включително лаймска болест. Този риск нараства, след като кърлежът е престоял в кожата ви повече от 24 часа, според American Family Physician, цитиран от healthdigest.com.

От голяма важност е да бъде отстранен целият кърлеж. Ако това не се случи и части от главата му останат в кожата, рискът от инфекции и заразяване остава висок.

Изваждането на кърлежа не е толкова лесно, колкото много хора смятат. Не е толкова просто, както да издърпате лепенка от кожата. Крехкото тяло на кърлежа и силните му пипала правят риска от разкъсването му по-висок.

Предпазване и проверка за кърлежи

Как правилно и безопасно да извадите кърлеж от кожата?

Първото и най-добро, което можете и е хубаво да направите, е да се обърнете към лекар. Той знае най-добре как правилно да извади кърлежа така, че да не останат части от него в кожата ви.

Но ако нямате тази незабавна възможност, можете да го направите сами.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, трябва да използвате пинсети. Не опитвайте да вадите кърлеж с голи ръце.

Пинсетите не трябва да са плоски – такива, каквито използвате за скубане на вежди, например. Трябва да са с леко заострени връхчета и обърнати навътре, според informedhealth.org. Плоските пинсети създават по-голяма вероятност да притиснете кърлежа и да изтласкате течности от него навътре в тялото ви. Това повишава риска от потенциално заразяване. Прекалено острите пинсети пък повишават риска от скъсване на кърлежа, което може да направи изваждането му много трудно, ако остане главата му в кожата ви.

Научно доказани причини да привличате комари повече от другите

Свързани статии

Хванете главата на кърлежа с пинсетите. Не дърпайте откъм тялото. Не правете никакви усукващи или потрепващи движения, за да не скъсате тялото. Центровете за контрол и превенция на заболяванията съветват да изтеглите кърлежа много бавно нагоре с равномерни движения без рязко дърпане.

След като го извадите, измийте ръцете си със сапун, дезинфекцирайте мястото със спирт с висок процент алкохолно съдържание. Изхвърлете кърлежа в тоалетната и пуснете водата.

Как да се предпазите от кърлежи през лятото?

Не се опитвайте да прилагате мазнина, олио, вазелин, лакочистител, спирт, алкохол върху кърлежа, преди да сте го махнали. Това е погрешно и може да доведе до усложнения.

Винаги търсете лекарска помощ! Не бързайте да отстранявате кърлеж сами. Правете го само в краен случай.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
да бе ( преди 1 година )
"Изхвърлете кърлежа в тоалетната и пуснете водата" Това не го правете, защото няма да потъне. Най-много да изпълзи и да ви ухапе по г*зо! По-добре го изгорете или го изхвърлете направо в кофата за *** навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Модератор ( преди 1 година )
До Алексиев КАчев: А поне един аргумент в подкрепа на твърдението ви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Алексиев КАчев ( преди 1 година )
По-*** и безмислена статия отдавна не бях чел. Да ви имам журналята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар