Здраве и красота

Какви са причините за нощно изпотяване

Повишеното изпотяване може да е признак на здравословни проблеми

31.07.2022г. / 17 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изпотяването е начин тялото да се охлади. Това е естествен механизъм, който помага на организма да поддържа здравословни стойности на вътрешната температура. Изпотяването става по-интензивно при усилена дейност. Може да се появи и през нощта най-вече в горещите летни месеци, когато температурите са значително по-високи дори през нощта. 

7 причини да се изпотявате всяка нощ

Но нощното изпотяване може да е признак и на други здравословни проблеми. То невинаги се появява просто така и става забележимо, когато изпотяването е прекалено обилно. Нощното изпотяване може да е голям проблем, особено ако спите до някого. Контролирането му е невъзможно и в повечето случаи няма нищо общо с външната температура. Може да се наблюдава и през зимата.  

Какви могат да са причините за нощно изпотяване?

Менопауза 

Менопаузата е период от живота на всяка жена. Той настъпва в различен момент при различните жени и може да варира от 40-те до 50-те години от живота. В този период менструалният цикъл постепенно спира, което е белязано от драстични хормонални промени. Именно те са в основата на появата на обилно нощно изпотяване. 

3 начина да спрете обилното изпотяване

За да облекчите изпотяването през нощта, ограничете приема на алкохол, кофеинови напитки, пикантни храни. 

Някои лекарства 

Приемът на някои медикаменти може да е в основата на нощното изпотяване. Лекарства за хипертония или антидепресанти са сред обичайните заподозрени при такъв проблем. Някои от страничните им ефекти са свързани със засягане на центровете в мозъка, които регулират секрецията на потните жлези и управлението на телесната температура. 

Тревожност и безпокойство 

Всеки се тревожи и безпокои за различни неща в живота си, но не всеки страда от безпокойство. Когато е налице безпокойство, то се усеща в по-осезаема степен и може да доведе до различни състояния, включително обилно изпотяване през деня и през нощта, паник атаки, ускорен пулс, учестено дишане, натрапчиви мисли. 

Домашни рецепти срещу изпотяване на подмишниците

Повишена функция на щитовидната жлеза 

Хипертиреоидизмът се характеризира с производство на повече хормони на щитовидната жлеза, отколкото са необходими. Това предизвиква ускоряване на целия метаболизъм, а като следствие от ускоряването му се появява и изпотяване. Може да ви се стори, че това е страхотен начин да контролирате теглото си, защото звучи перфектно – ядете каквото си искате и отслабвате. Но всъщност нещата съвсем не стоят така. Ускореният метаболизъм води до редица здравословни проблеми, включително некачествено усвояване на хранителните вещества, от което реално зависи здравето ви. 

Ускореният метаболизъм води и до прегряване на организма. Повишеното изпотяване през деня и през нощта е в опит на тялото да се справи с високата телесна температура. 

7 причини непрекъснато да ви е горещо

Инфекции 

Треската и обилното изпотяване могат да са признак на инфекции, вирусни или бактериални. Могат и да са признак на вътрешни инфекции на органи и тъкани. Ако забележите повишено нощно изпотяване, задължително се консултирайте с лекар. 

Важно! Статията е информативна. Ако имате нощно изпотяване или забележите каквито и да е тревожни симптоми, консултирайте се с лекар. 

Коментирай