Здраве и красота

Кои са едни от най-важните витамини и минерали след раждане

Попитайте вашия лекар за тях

01.08.2022г. / 10 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременност женското тяло се променя. В него се развива нов живот, жената се нуждае от около 300 калории в повече в дневното си меню и разбира се редица витамини и минерали. Ето защо обикновено бременните след консултация с лекар приемат пренатални витамини, благоприятстващи и здравето на бебето.

В периода след раждане, организмът отново е изложен на редица промени, стрес. Здравословното и балансирано хранене е от съществено значение за доброто здраве на майката. Но понякога, въпреки че менюто ѝ е богато на полезни храни, може да се появи дефицит на няколко хранителни вещества. Кои са едни от най-важните постнатални витамини и минерали?

1. Желязо

Желязото е важно хранително вещество по време на бременност, но и след раждането. Благодарение на него се намалява рискът от анемия, която може да се развие след раждането, поради загуба на кръв. Ако имате ниски нива на желязо и приемате мултивитамини преди или след раждане, уверете се, че съдържат желязо. Също така попитайте вашия лекар дали е препоръчително да приемате отделно минерала желязо като хранителна добавка.

Ползите от семена от чиа по време на бременността

2. Калций

Още един важен минерал за женското здраве след появата на бебето и периода на кърмене е калцият. Той е необходим за правилното функциониране и здравината не само на костите и ставите, но и на кръвоносната, мускулната и нервната система. Тук може да видите кои са едни от най-богатите на калций храни.

4 витамина при торбички и тъмни кръгове под очите

3. Витамин D

Този витамин играе съществена роля за нашето здраве. Недостигът му се свърза с напълняване, както и с повишен риск от депресия. Витамин D оказва влияние върху мозъчната функция, имунитета, хормоните и настроението на жените. Спомага за усвояването на калция. Нивата му в организма най-често се определят с кръвен тест. Не забравяйте да попитате вашия лекар за приема на витамин D.

Свързани статии

4. Холин

Холинът е хранително вещество, което играе роля в нервната функция, движението на мускулите, метаболизма, енергията и други важни процеси в тялото.

5. DHA

Докозахексаеновата киселина (DHA) е есенциална мастна киселина, която трябва да се консумира под формата на храна или добавка, за да се поддържат здравословни нива в организма. Тя е вид омега-3 мастна киселина. Има редица ползи за здравето от нейния прием, като едни от тях са намаляване на риска от сърдечни заболявания, подпомага здравето на очите и мозъка, намалява риска от депресия и други. Според някои западни изследвания тази киселина е важно да се приема не само след раждането, но и по време на бременността.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар. Тази статия има само информационен характер.

Коментирай