Здраве и красота

Масло от семена на броколи – за по-млада кожа и красива коса

Богато е на антиоксиданти

10.08.2022г. / 05 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че броколите са едни от най-полезните зеленчуци за нашето здраве. Чували ли сте обаче за масло от броколи? То определено набира популярност като масло за по-красива и здрава кожа. Маслото от семена на броколи е с високо съдържание на мастни киселини и витамини и може да се използва не само като грижа за кожата, но и за косата.

Какво още се съдържа в това ценно масло?

Богато и на ерукова, олеинова, линолова, алфа-линоленова киселини, както и на ейкозенова и палмитинова киселина. Маслото от семена на броколи също съдържа витамини А, С и К, витамини от група В. Някои козметични брандове го включват в състава на продукти като балсами, шампоани, продукти за почистване на грим, грижа за устните и други.

8 продукта от френската козметика, с които да преобразим кожата на лицето си

Кои са едни от предимствата на неговото използване?

1. Овлажняване

Маслото от семена на броколи осигурява влага на косата и кожата, благодарение на мастните киселини, които се съдържат в него. Ако кожата и косата ви са по-сухи, добавянето на масло от семена на броколи към ежедневната рутина или няколко пъти седмично може значително да подобри сухотата.

Подобно на други базови масла като кокосово или арганово масло, ние се нуждаем от малко количество, за да добавим повече мекота върху кожата и косата си.

4 маски за лице за възстановяване на кожата

2. Богато е на антиоксиданти

Маслото от семена на броколи е уникално поради своите мощни антиоксидантни свойства и уникалната комбинация от незаменими мастни киселини. Леко и бързо абсорбиращо, спомага за намаляване на вредите от оксидативния стрес.

3. Естествена алтернатива на ретинола е

Маслото от семена на броколи не съдържа само полезни мастни киселини, то осигурява на кожата ни и витамин А. Използването на продукти съдържащи ретинол при някои хора може да предизвика зачервявания по кожата, дразнене, сухота, промени в цвета на кожата и други.

Маслото от броколи осигурява витамин А, спомага за регенерацията на клетките, но обикновено използването му няма странични ефекти.

Бразилско масло от тукума – за красиви кожа и коса

4. Забавя стареенето на кожата

В допълнение към витамин А, маслото от семена на броколи съдържа и линолова киселина, която насърчава синтеза на серамиди. Серамидите, открити в горния слой на кожата, спомагат за образуването на защитен слой, който задържа влагата и видимо изглажда кожата. Чрез насърчаване на този процес, маслото от семена на броколи може да бъде чудесна грижа, за по-зрялата кожа и не само, разбира се. Той е добър вариант, с който можем да забавим процесите на стареене на кожата.

Свързани статии

Как да използваме маслото?

Чудесна грижа е за омекотяване на заплетените краища на косата. Може да го добавяте към вашите домашни маски за коса или да се ползва в комбинация с други масла като грижа преди измиването ѝ. Може да добавите няколко капки от маслото и към балсама за коса.

В грижа за кожата може да се използва самостоятелно или в комбинация с други масла, както за лице, така и за тяло. Да се добавя към домашни маски против бръчки, за омекотяване на кожичките около ноктите, напукани пети, за възстановяване на кожата след леки изгаряния като от солариум, слънце. Все пак, преди да започнете да го ползвате, тествайте малко количество от маслото върху кожата от вътрешната страна на китката, за да видите как ви понася.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати