Здраве и красота

Кои храни помагат да намалим високия кортизол?

Вкусни и полезни

14.08.2022г. / 06 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кортизолът е стероиден хормон, синтезиран от надбъбречните жлези обикновено в ситуации, които предизвикват стрес, като лош работен ден, нездравословна диета, тежко физическо натоварване, в дните около месечния цикъл и т. н. Когато нивата на стресовия хормон се покачват, това води до покачване и на кръвното налягане и кръвната захар, мускулната реакция и дишането ни се променят.

Кортизолът не е непременно само лош хормон, тъй като има ситуации, в които ни помага да действаме бързо, за да се предпазим, да сме нахъсани за победа и т. н. Въпреки това постоянното напрежение държи високи нивата на кортизола, което в дългосрочен план вреди на нашето здраве.

Спортът, достатъчното часове пълноценен сън, приятните занимания и някои полезни храни, могат да помогнат да намалим неговите стойности.

Вижте кои вкусни храни да добавите към менюто си.

1. Плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамин С – Витамин С е ключов антиоксидант в метаболизма, така че храни като портокали, чушки, киви, домати, броколи, горски плодове и други могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото и повишените нива на кортизол.

5 емоции, които се отразяват зле на здравето

2. Храни, които са богати на витамин Е – Витамин Е е друг ключов антиоксидант, който е важен не само за имунитета, но и за здравето на косата, кожата. В добри количества се съдържа в храни като слънчогледови семки, бадеми, фъстъци, зелени зеленчуци, спанак, тиква, червени чушки.

3. Храни с високо съдържание на коензим Q10 – Коензим Q10 помага на органите да функционират правилно и е кофактор в метаболизма. Можем да си го набавим, консумирайки риба, спанак, горски плодове, бобови растения, карфиол, черен дроб.

4. Храни със съдържание на бета-каротин – Още един начин да противодействаме на високите нива на кортизола е да добавим към менюто си достатъчно от сладките картофи, тъмните листни зеленчуци, броколи, пъпеш, тиква, чушки, горски плодове.

Как да намалите кортизола в тялото

5. Храни, които ни осигуряват полифеноли, като тъмен шоколад – Има причина да ни се хапва толкова много шоколад по време на менструалния цикъл. Обикновено сме напрегнати, а за консумацията на малко количество тъмен шоколад се смята, че помага за намаляване на нивата на стреса в този период.

6. Храни с високо съдържание на глутатион – Глутатионът е мощен антиоксидант, който спомага за регулиране на клетъчните процеси в тялото. Когато не получаваме достатъчно от него, реакцията на стрес може да се увеличи. Можем да си набавим този антиоксидант от консумацията на спанак, бамя, аспержи, авокадо и други.

Кои навици вредят на психичното здраве

7. Храни с високо съдържание на липоева киселина – Тя спомага за метаболизирането на въглехидратите и производството на енергия, и също така служи като антиоксидант. Съдържа се в спанак, броколи, картофи, домати, моркови и червено месо.

8. Храни с високо съдържание на флавоноиди – Флавоноидите са растителни антиоксиданти, за които е известно, че спомагат за намаляване на възпаленията в тялото, причинени от оксидативния стрес. Повече за техните ползи може да прочетете тук. Съдържат се в по-големи количества в храни като горски плодове, лук, люти чушки, зеле, спанак.

Свързани статии

9. Храни, които са богати на омега-3 мастни киселини – Тези киселини можем да си набавим както от растителни източници, така и от животински. Важни за намаляване на вредите от стреса, здравето на мозъка, сърцето, метаболизма, кожата и други. Риба, ядки, семена, спанак, са само част от храните, с които можем да си ги набавим.

10. Храни с високо съдържание на L-теанин – Много важна за здравето ни аминокиселина, за която се смята, че спомага за подобряване на когнитивните способности, настроението. Можем да си я набавим от консумацията на зелен чай, в който основно се среща тя.

Снимка: iStock

Коментирай