Здраве и красота

През лятото рискът от поява на цистит е по-висок

Самолечението е опасно и крие риск от сериозно възпаление на бъбреците

09.08.2022г. / 11 44ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

В разгара на лятото започва сезонът на цистита и зачестяват оплакванията сред дамите. Как да го познаем?

Най-често срещаните, характерни за уроинфекциите, симптоми са дискомфорт, болка по време на уриниране, промяна в цвета на урината, чести позиви за уриниране, които понякога са императивни. По-рядко се наблюдава субфебрилитет.“, разяснява д-р Георги Атанасов, началник на отделението по урология в МБАЛ „Тота Венкова“ в Габрово.

Циститът е досаден и упорит, а обикновено жените бързат да се отърват от него, като вземат нещата в свои ръце. Те имат нужда от лесен достъп до професионални медицински съвети и постоянно наблюдение без да губят време и без да се редят на дълги опашки пред лекарския кабинет. Кратък разговор в случайна аптека или форум с мнения в интернет обаче се оказват коварно решение.

Самолечението е често срещано в България. Статистиката сочи, че то е неефективно и понякога дори опасно. Личният ми опит показва, че над 50% от пациентите започват самолечение преди да потърсят лекарска помощ. Важно е да знаят, че при поява на описаните симптоми е абсолютно грешно да се започва такова, а е необходимо да се консултират със специалист. Липсата на лечение или самолечението могат да доведат до усложнения на състоянието и развитие на пиелонефрит.“, споделя д-р Атанасов. 

Това, което могат да направят за себе си дамите, е да бъдат с повишено внимание през летните месеци и да сведат до минимум рисковете от инфектиране на пикочните пътища. „Отключващите фактори за развитие на неусложнени уроинфекции през лятото са свързани с посещението на водоеми, басейни или море. Промяната в начина на живот е стресов фактор за организма, което също е предпоставка за отключване на уроинфекции при хора с лабилен или компрометиран имунитет. Освен това летният сезон и високите температури предразполагат към дехидратация и концентрация на урината, което благоприятства по-бързото развитие на уроинфекции при наличие на бактерии в урината. Ето защо е необходима употребата на достатъчно течности, съобразена с физическата активност и телесното тегло на човека.“, съветва д-р Атанасов.

Коментирай