Здраве и красота

Парна баня с билки и масла за красива кожа

Как да си приготвите полезна парна баня за отпушване на порите и почистване

19.08.2022г. / 10 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Парната баня има чудодейни ползи за кожата. Тя може да помогне на кожата ви да възвърне блясъка си, да бъде добре почистена, сияеща, с контролирана секреция на себум и с по-малко черни точки. Третирането на кожата с пара допринася за намаляването на кожните раздразнения и инфекциите, намалява симптомите на акне и подпомага балансирането на кожата. 

Рецепти за парна баня за лице за всеки тип кожа

Редовното запаряване на кожата с парна баня, обогатена с билки и етерични масла, има свиващ порите ефект, като същевременно намалява и контролира секрецията на себум – един от основните причинители на запушване на порите, образуването на черни точки и възпаляването им. 

Парната баня стимулира производството и усвояването на колаген. Колагенът е много важен протеин за запазването на структурата, текстурата и младостта на кожата. Той я запазва стегната, свежа и с младежки вид. 

Парната баня ускорява кръвообращението. Когато редовно запарявате кожата си, кръвообращението се подобрява, а това е от значение за правилното и качествено подхранване на кожата, нейното снабдяване с кислород и забавянето на стареенето. 

12 здравословни ползи, които сауната носи на организма

Парната баня осигурява успокояващ ефект върху кожата. Тя има отпускащ ефект, който кара кожата да се чувства свежа и не толкова опъната, суха и раздразнена. Етеричните масла и билките в парната баня имат обогатяващо въздействие и подхранват в дълбочина, успокояват кожните раздразнения, намаляват зачервяването и сърбежа. 

Как да си направите полезна парна баня?

Първо поставете хавлиена или памучна кърпа на главата си, за да попречите на парата да се разлети наоколо. Така ще я концентрирате към лицето си. Поднесете лицето над гореща купа с отварата, която сте приготвили. 

5 начина да свиете порите на кожата

Свързани статии

За да направите отварата, която ще използвате за парна баня, кипнете 4 до 6 чаши гореща вода в тенджера. След като започне да ври добавете няколко стръка или листа сушена лайка, смрадлика, мента, лавандула. Капнете и по няколко капки етерични масла към водата. Може да изберете измежду лавандула, евкалипт, здравец, портокал. 

Направете парна баня под кърпа с тази отвара за минимум 10 минути. Можете да използвате и памучни кърпи, като компрес. Напоете ги с отварата и наложете върху кожата на лицето, докато омекне и поеме всички полезни вещества от билките и маслата. 

Домашни трикове за премахване на черни точки

Не забравяйте да нанесете овлажняващ, подхранващ и хидратиращ крем след парна баня за най-добри резултати.  

Коментирай