Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако всеки ден хапвате круши

Крушите са богати на калий

19.08.2022г. / 05 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Без значение от сезона, крушите са едни от плодовете, които бихме хапвали с голямо удоволствие през цялата година. Сладки и ароматни, консумацията им ни осигурява витамини С, К, калий и други хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае. Подходящ плод за нашата здравословна диета, но какво се случва в тялото, ако ги консумираме всеки ден като допълнение към менюто ни с полезни храни?

Полезни са за здравето на сърцето

Ако всеки ден се наслаждавате на вкуса на полезните круши, то вие си осигурявате здравословни дози антиоксиданти. Тези антиоксиданти се борят със свободните радикали, които могат да причинят увреждане на клетките. Също имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за понижаване на холестерола и намаляване на хипертонията, смятат учени.

3 ценни ползи за здравето от лука във всичките му разновидности

Може да се намали рискът от диабет тип 2

Поддържането на здравословен начин на хранене и редовна спортна активност може да намали риска от развитие на диабет тип 2. Според проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, крушите са богати на флавоноид, който може да помогне за регулиране на кръвната захар и намаляване на риска от диабет тип 2.

Райска ябълка – защо е толкова полезна?

Могат да помогнат в намаляване на риска от рак

Начинът ни на живот и хранене до някаква степен допринася за това дали ще се намали рискът от развитието на ракови заболявания. В проучване, публикувано в American Journal of Epidemiology, се споделя, че някои от флавоноидите в този плод имат положителен ефект срещу развитието на раковите клетки в белия дроб.

Кое е най-доброто време да ядете плодове?

За по-здрави очи

Крушите са отличен източник на лутеин и зеаксантин, които са едни от най-полезните съединения за очното здраве. Според проучване, публикувано в Progress in Retinal and Eye Research, въпросните съединения могат също да помогнат за предотвратяване на определени заболявания на очите.

Свързани статии

Чудесни са за храносмилателната система

Крушите са едни от най-добрите плодове за страдащите от запек, тъй като са богати на фибри. Само една круша съдържа достатъчно фибри, за да осигури почти една четвърт от дневните ни нужди. Освен това, крушите могат да бъдат полезни и за чревната флора, сочат западни изследвания.

Крушите подобряват здравето на бъбреците

Всекидневната консумация на круши има предимства и за здравето на бъбреците. Крушите са с ниско съдържание на натрий, а хранителният план с ниско съдържание на натрий е от съществено значение за бъбречното здраве. Също така, плодовете са богати и на вода, което допълнително хидратира нашето тяло, а добрата хидратация също е важна за бъбреците.

Коментирай