Здраве и красота

Най-добрите храни по време на менопауза

Лененото семе е новата суперхрана

18.08.2022г. / 15 19ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Менопаузата е период, в който тялото и психиката на жената търпят значителни промени. Това е един дълъг процес и вероятно преди окончателното спиране на менструалния цикъл, ще изминат години. Първоначално ще забележите симптомите на пременопаузата – нередовен цикъл, горещи вълни, вагинална сухота, проблеми със съня, рязка смяна на настроенията. Обикновено тези симптоми настъпват между 45-тата и 60-тата година, като най-вероятно точната възраст, в която ще достигнете менопаузата е същата като тази на майка ви или сестра ви. Най-често това се случва някъде около 50-годишна възраст.

Какво можем да направим, за да облекчим симптомите на менопаузата?

Ако изпитвате неприятните последици от горещите вълни – уверете се, че помещението, в което спите е добре проветрено. По този начин ще можете да регулирате температурата на тялото си по-добре. Избягвайте люти храни и алкохол – те могат да засилят усещането за топлина.

Промяна в диетата

В този специфичен период за женското тяло от огромна важност е храната, която консумираме. С времето метаболизмът се забавя, ето защо покачването на тегло е една от основните характеристики на менопаузата.

Какво можем да направим?

На първо място – да започнем да консумираме повече пробиотици. Ако държите на естествени източници – ще ги намерите във ферментиралите храни (кисели краставички, туршия), киселото мляко, някои видове сирена. Ако пък желаете – можете да си ги набавите и чрез хранителни добавки.

Пробиотиците ще регулират чревната флора, ще ви помогнат да усвоявате по-добре хранителните вещества, освен това те участват в регулирането на възпалителните процеси в организма. Не забравяйте максимата: „Здравето започва от стомаха“.

„Добрите бактерии“ в стомаха ще ви помогнат за по-добър имунитет, който ще ви предпазва от болести и инфекции. Пробиотиците ще намалят горещите вълни, ще ви помогнат да се справите с излишните газове и подуване, и ще повишат качеството на съня ви.

Хапвайте храни, богати на калций

По време на менопауза, както и след това, жените са по-склонни да развият редица заболявания – едно от които е остеопорозата. За да избегнете този проблем, старайте се да си набавяте калций. Млечните продукти са добър вариант за това, но освен тях можете да хапвате зеленчуци с тъмнозелен цвят (спанак), къдраво зеле, листно зеле, бадемово масло, някои видове фасул, ряпа и др.

Набавяйте си продукти, които помагат за здравето на сърдечносъдовата система

Рискът от болести, свързани със сърдечносъдовата система се увеличава по време на менопаузата. Добрата новина е, че с точната диета и упражнения, можем да предотвратим този процес и свързаните с него заболявания. За това ще ни помогнат продукти, богати на фибри – такива са свежите плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, бобовите култури.

От голяма важност са протеините и витамините от B групата

Витамините от В групата осигуряват енергия и помагат за регулирането на хормоните, отговорни за промяната в настроенията. Протеинът стабилизира нивата на кръвната захар. Продукти, които съдържат ценните съставки са броколи, спанак, брюкселско зеле, месо, яйца и млечни продукти.

Добавете в диетата си ленено семе

Лененото семе съдържа много фибри, които помагат в борбата със сърдечносъдовите заболявания и укрепват здравето на отделителната система. Специалистите го препоръчват, тъй като то съдържа съединения, подобни на естрогена, които помагат при хормоналните промени.

Коментирай