Здраве и красота

5 трика, които ще ни помогнат да се грижим за себе си

Опитайте се да прекарвате повече време сред природата

20.08.2022г. / 05 35ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В забързаното ежедневие, изпълнено със задачи и ангажименти, грижата за самите нас остава често пъти на последно място. В края на работния ден, единственото, което ни радва е да останем за миг сами, с… телефон в ръка. Но сърфирането в интернет едва ли е най-доброто, което можем да направим. И така – ден след ден. Докато изведнъж не почувстваме т. нар. „прегаряне“. Какво да направим, не просто за да смекчим последиците от този момент, но и изобщо да не стигаме до него?

Предлагаме ви няколко трика, които ще ви помогнат да се погрижите по-добре за себе си. Ето ги и тях:

Изберете ден от седмицата, който да посветите само на себе си

Вероятно четейки това, първата ви мисъл е: „Няма начин“. Но знаете старата максима: „Когато има желание, има и начин“. Наистина ли нямате време за себе си? Или предпочитате да се скриете зад оправдания. Вероятно мислите, че да се грижиш за себе си е форма на егоизъм? Заменете: „Нямам време за себе си“ с „Грижата за мен самата не е егоизъм“.

Ако нямате цял ден на разположение, тогава откраднете си един час. шейсет минути, в които да правите нещо, което обичате САМИ. Не с децата или мъжа около вас. Само вие и вашето хоби. Спомнете си каква музика обичахте преди, кои бяха любимите ви комедийни сериали. Излезте и се разходете – без цел и посока, просто ей така. Ако отделяте повече време за себе си, ще сте по-пълноценни както на работното място, така и в семейната среда. Семейството е щастливо, когато мама е щастлива, нали така?

Почиствайте и изхвърляйте непотребни вещи

Често пъти през деня нямаме време да почистим обстойно и започваме да прибираме безразборно вещите си. Но какво се получава? В края на седмицата имаме купища вещи, а подреждането по местата им ще ни отнеме радостта от уикенда… За да не се случва това – отделяйте 20-ина минути на ден за почистване, като същевременно с това, сортирайте и неща, които са за изхвърляне. Не чакайте края на сезона или края на годината. Разчиствайте малко по малко – всеки ден. Изследвания доказват, че хора, които живеят в безпорядък по-често страдат от стрес и липса на самоконтрол. Редът в дома, в гардероба, в дамската ви чанта ще донесе ред и в съзнанието и мислите ви. Искате да подредите живота си? Започнете от гардероба!

Завършете вземането на душ със студена вода

След като сте взели обичайния си душ, пуснете си студена вода за 30 секунди. Незабавно ще получите огромна доза прилив на енергия, тъй като тялото ви ще се опита да съхрани топлината си, като по този начин ще задейства кръвообращението ви на „високи обороти“.

Направете си дневник на хубавите неща от деня

Свързани статии

Вземете си една обикновена тетрадка и химикалка, сложете ги до леглото си. Вечер преди лягане записвайте хубавите неща от деня, които са ви накарали да се усмихнете – обаждане от стар приятел; „Благодаря“ от милата съседка от горния етаж. По този начин ще насочите вниманието си към хубавите неща от живота.

Бъдете сред природата

Скорошни проучвания на японски учени доказаха връзката между градската среда и стреса. Ъгловатите форми и сивият цвят на големия град създават предпоставки за безпокойство и проблеми със съня. В природата няма прави ъгли – ето защо ние подсъзнателно свързваме почивката с място на открито, сред природата – било то море или планина. Отделете време и се опитайте да прекарате повече време навън, без значение от сезона. Това ще понижи нивото на стресовите хормони и ще ви помогне да бъдете по-здрави и продуктивни на работното място и у дома.

Коментирай