Здраве и красота

10 съвета как да укрепим имунната система през есента

Спазвайте добра хигиена, дори на носните пътища

03.09.2022г. / 15 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки сезон носи своя чар. Въпреки това за настинките и грипа сезон няма, от тях можем да страдаме през цялата година. Вероятно сте забелязали, че настъпи ли есенният сезон има два типа хора. Едните бързат да се запасят с всякакви лекарства, очаквайки съвсем скоро да се разболеят. Има и други, които се радват на красотата на есента и следват тези 10 съвета, които им помагат да повишат имунитета си. Вижте кои са.

1. Яжте имуностимулиращи храни.

Един прекрасен начин да укрепите имунната си система през есенния сезон е като си осигурите достатъчно свежа вода и добавите към ежедневното си меню питателни храни, богати на витамин С. Този витамин е един от най-мощните антиоксиданти. За него е известно, че помага за изграждането на бели кръвни клетки. Белите кръвни клетки се борят с инфекциите и унищожават свободните радикали в тялото ни.

Но бета-каротинът, витамин D и цинкът също повишават имунната функция. Храни, които са богати на тези ценни хранителни вещества са свежите плодове и зеленчуци, особено киви, цитруси, гъби, сладки картофи, риба, морски дарове, червени чушки и други.

2. Спазвайте добра хигиена, дори на носните пътища

Добрата лична хигиена е една от най-важните стъпки за добро здраве през цялата година. Нещо, което пропускаме всяка есен, а не бива е грижата за носните пътища. Есенно време също може да страдаме от алергии, предизвикани от определени растения. Праховите частици във въздуха в градската среда се увеличават, той става по-мръсен.

Пътуването в градския транспорт, работата в офис, където няма достъп до проветряване, а има действаща вентилационна система, струпването на повече хора в търговските обекти, увеличават риска от алергии, обострянето на такива, но и от настинки и грип, обостряне на синузити. Как да се справим с патогените и алергените през есента?

Определено ни е необходима носна грижа, която да е подходяща за ползване от цялото семейство. Ние се доверяваме на Tonimer Lab Soft Nasal Spray. Той не съдържа газ и консерванти, но съдържа морска вода. Благодарение на него носната лигавица е по-защитена, а носната кухина почистена и овлажнена.

Tonimer Lab Soft Nasal Spray може да се ползва всеки ден като профилактика и за прочистване или като допълнение към основното лечение на хремата. Благодарение на него алергените и патогените нямат шанс.

Продуктът може да се ползва дори от кърмачета, но ако все пак желаете вашето бебе или малко дете да има собствен спрей, тогава може да изберете Tonimer Lab Baby Nasal Spray, който също съдържа морска вода и осигурява чудесна грижа за носната кухина на най-малките. Препоръчително е при бебета и кърмачета да се използва Tonimer Lab Baby Nasal Spray, защото продуктът има ограничаващ накрайник, който го прави изключително подходящ и удобен за мъничетата.

Вероятно се питате колко често бихте могли да ги ползвате?

Двата спрея са подходящи за продължителна и честа употреба, тъй като имат ниско съдържание на натрий и слабо алкално pH. Кърмачетата и малките деца страдат по-често от запушен нос, настинки, вирусни заболявания.

Без значение дали ползвате спрея като допълнение към основното лечение на запушения нос или като профилактика, винаги е добре да се допитате до вашия лекар относно честотата на ползване. Като профилактика е достатъчно да се правят по 1-2 промивки на ден, като това важи за всеки сезон. 

3. Осигурете си пълноценен сън

Той е от съществено значение за нашия имунитет, затова не бива да го подценяваме. Недоспиването може да компрометира имунната ни система и да навреди на цялостното ни здраве. Ето защо е от съществено значение да си осигурим поне 7-9 часа сън. Това се отнася и за децата, разбира се. Малките обикновено се нуждаят от 10-12 часа сън, юношите 7-12 часа, а тийнейджърите и нагоре от около 7 до 9 часа сън.

4. Обградете се с приятни хора

Поддържането на връзки с хората, които са важни за нас е много важно за имунитета, а дори не подозираме. Като цяло средата, в която работим, приятелите и роднините, с които общуваме, оказват влияние върху нашето емоционално здраве. Вероятно сте забелязали как при контактите с определен тип хора се чувствате напрегнати, усещате главоболие, нервност. Наричаме ги енергийни вампири.

За жалост, такъв тип токсични личности са в състояние да влошат климата ни и в дългосрочен план това създава хроничен стрес, който вреди на имунитета ни. Затова мислете за здравето си и не се колебайте да подбирате мъдро хората около вас.

5. Осигурете си време за забавления

По-кратките есенни дни, в някои случаи дори багрите на този сезон, могат да причинят промени в настроението ни, дори сезонна депресия. В допълнение, по-малкото излагане на пряка слънчева светлина може да доведе до спад на витамин D и серотонин, които също са важни за доброто ни настроение.

Серотонинът е важен (невротрансмитер), освен че ни помага да бъдем усмихнати, оказва влияние и върху цикъла на съня ни. Знаем, че стресът и отрицателните емоции могат да повлияят на защитните сили на тялото ни. Вместо да чакаме да ни завладеят, нека помислим какви есенни забавления да си измислим, за да поддържаме усещането за щастие.

6. Спорт, спорт, спорт

Прекрасен начин да повишим имунитета си тази есен е да не забравяме да спортуваме редовно. Топлите завивки и вкусната храна са изкушаващи, но заседяването и липсата на редовна физическа активност се отразяват не само на фигурата ни.

От друга страна избирайки онази активност, която ще ни мотивира редовно да обличаме спортния си екип, ще ни помогне да поддържаме здравословно тегло, добро настроение и силен имунитет.

7. Бъдете добре хидратирани

През есента консумираме по-малко течности в сравнение с летния сезон. Добрата хидратация на организма е важна през цялата година и тя има отношение към силния имунитет. Пиенето на повече вода ни помага не само да елиминираме част от задържаните излишни течности в тялото, но заедно с това и на част от токсините.

Разбира се, хубаво е да добавим и някои полезни чайове, които също допринасят за детокса на организма и засилването на имунитета като лайка, ехинацея, мента, джинджифил, бъз, липа.

8. Намалете консумацията на определени храни

Връщайки се към горните редове и към храните за силен имунитет, няма как да не споменем и онези, към които по принцип би трябвало да сме с повишено внимание или да изключим от менюто си. Въпреки че есента е сезонът в който консумираме повече колбаси, червени меса, те определено могат да отслабят имунитета ни, особено преработените меса.

Захарните и тестени изделия от бяло брашно са следващите храни, които не влияят положително на имунитета ни, особено по време на настинки и грип. С повишено внимание трябва да бъдем и към подсладените напитки, пакетираните лакомства.

9. Поглезете се със сауна

Оказва се, че сауната не е просто мода или удоволствие, с което завършваме своята тренировка или на което се отдаваме, когато посещаваме спа центровете. Сауната има редица ползи за имунитета ни, а есента е чудесно време да се отдадем на редовни посещения (стига здравословното ни състояние да го позволява).

Престоят в сауна спомага за детокса на тялото, чрез процеса на потене. Също така се насърчават широк спектър от физиологични реакции, за които се смята, че намаляват оксидативния стрес и възпалението, активират клетъчните защитни системи, осигурявайки защита срещу много заболявания.

10. Посещавайте солна стая

Халотерапията или терапията със сол е все по-популярна, а най-хубавото е, че е подходяща за цялото семейство. Освен че помага да намалим алергиите и свързаните с тях неразположения, както и астмата, солната стая е чудесна за повишаване на имунитета по време на настинки и грип, но и когато не сме болни. Въздухът в солните стаи е богат на минерали, които са важни за имунитета ни. Също така прекарването на време в солната стая носи едно усещане за релакс, намалява напрежението.

Не на последно място, не забравяйте и за релакс масажите. Те също помагат по един много приятен начин да укрепим имунитета си през есента.

Снимки: istock; dishai.bg

Коментирай