Здраве и красота

Натурални средства за облекчаване на тревожност и безпокойство

Дарове от природата за успокояване на нервите

31.08.2022г. / 16 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тревожност и безпокойство са сред най-честите страдания в нашето съвремие. Натовареното ежедневие, стресът, проблемите, цялото напрежение, в което се намираме всеки ден, повишава нивата на стрес и безпокойство в организма. Работа, здраве, семейство, финанси, проблеми във връзките и отношенията са само част от факторите, които причиняват тревожност и безпокойство.

Изненадващи фактори, предизвикващи тревожност

Можете да се справите с тях, като наблегнете на някои природни и естествени средства за намаляване на тревожността и безпокойството, с помощта на които да понижите риска от депресия.

Ето кои са някои от най-ефективните природни средства срещу тревожност.

Чай от лайка

Чаят от лайка е известен със своите успокояващи свойства. Той действа благоприятно на нервната система заради някои активни съставки в лайката, съединения, които се свързват с рецепторите в мозъка, отговарящи за овладяването на стреса и безпокойството.

Как да преборим тревожността и да отключим щастието?

Зелен чай

Зеленият чай има свойството да успокоява нервната система. Той съдържа аминокиселина, наречена L-теанин – активна съставка в чая, която забавя сърдечния ритъм, намалява тревожността и безпокойството, балансира кръвното налягане. Редовното пиене на зелен чай може да намали симптомите на стрес и тревожност.

Натурални лекове при тревожност и безпокойство

Валериана

Валерианата е билка, която има много мощни успокояващи свойства и неслучайно е основна съставна част от някои успокоителни медикаменти и добавки. Валерианата има завидни седативни свойства, които могат да влияят и като сънотворно в по-големи количества. Билката се използва успешно за успокояване на нервната система и потискане на тревожността.

Маточина

Маточината е друга билка с прекрасни свойства по отношение на нервната система. Тя подпомага съня, намалява стреса в тялото, като потиска безпокойството и тревожността. В допълнение маточината подобрява паметта и концентрацията, помага за повишаване на бдителността.

Задух – как да разберете дали е от коронавирус или пристъп на тревожност?

Свързани статии

Пасифлора

Пасифлората е билка с чудесни свойства и ухание. Тя има много силно влияние върху нервната система. Ако се прекали с нея, тя може да предизвика сънливост и прекалена летаргия, затова е препоръчително да не се приема в големи дози.

Лавандула

Лавандулата е фантастична благоуханна билка с много ползи за нервната система. Достатъчен е само ароматът ѝ, за да въздейства на нервната система и мозъка, и това да създаде например условия за бързо заспиване. Но не само вдишването на лавандуловата миризма има успокояващи свойства. Чаят от нея също действа релаксиращо и успокоява тревожността и безпокойството.

10 стъпки за справяне с лошото настроение и тревожността

Черен шоколад

Черният шоколад е много наситен с антиоксиданти и полифеноли. Леко тръпчивата му сладост, идваща от какаото, стимулира центровете в мозъка, отговарящи за синтеза на допамин и серотонин. Ето защо след хапване на малко черен шоколад настроението се оправя, а тревожността и безпокойството значително намаляват.

Коментирай