Здраве и красота

Нагласите и поведението при сърдечносъдови заболявания

22.02.2008г. / 11 53ч.
Аз жената
Нагласите и поведението при сърдечносъдови заболявания

На 21 февруари 2008 г. (четвъртък) от 11 часа в аулата на УНСБАЛ “Св. Екатерина” се проведе пресконференция на тема: Представяне на резултати от проучване върху нагласите и поведението при сърдечносъдови заболявания и старт на Националната програма “Протекция”

На пресконференцията присъстваха:
Проф. д-р Цветанка Кътова, председател на Дружество на кардиолозите в България, която коментира сърдечносъдовите заболявания и начините за профилактика на сърдечносъдовия риск
Д-р Веселка Гергова, специалист кардиолог, Александровска болница, която представи резултатите от изследването на нагласите и поведението при сърдечносъдовите заболявания
Маг. фарм. Теодора Петрова, представител на Байер Шеринг Фарма, която презентира факти от историята на аспирина
Д-р Станимир Хасърджиев, който представи Националната програма “Протекция” и съпътстващите я инициативи през 2008 г.

На пресконференцията беше предоставена информация за причините и последствията от сърдечносъдовите заболявания, както и резултатите от проучването на нагласите и поведението на българите.

Проучването е проведено сред 3750 българи на възраст над 40 години и показва, че за 80% от изследваните съществува реален риск от развиване на сърдечносъдово заболяване. Едва 20% от изследваните попадат в групата на незастрашените.

Един от резултатите от проведеното изследване показва, че 64% от анкетираните, които използват едно от най-достъпните и ефикасни средства за профилактика на сърдечносъдовите заболявания – аспирин, го приемат в погрешна дозировка и с неправилна честота.

Проучването на нагласите и поведението при сърдечносъдов риск в България е проведено в 50 аптеки в София с цел да изследва отношението на българина към риска от сърдечносъдови заболявания, както и към методите за профилактиката. Затова бе създадена и Национална Програма “Протекция”, която стартира на 21. II. 2008 г. Основната задача на Програма Протекция е информиране и ограничаване на рисковите фактори както при хора с установени, така и с неустановени сърдечносъдови заболявания.

Инициативи по Програма Протекция през 2008:
Провеждане на акции за изследване на сърдечносъдовите рискови фактори във водещи аптеки в София от медицински консултанти;
Провеждане на регионални акции в Пловдив, Плевен, Варна и Бургас;
Безплатни съвети от медицински консултанти на мястото на изследването;
Насочване към кардиологични кабинети за допълнителна консултация на пациентите със съмнение за сърдечносъдов риск.

За намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания Програма Протекция препоръчва:
Създаване на здравословен хранителен режим;
Активно движение или спортни занимания (30 минути всеки ден);
Редуциране на наднорменото тегло;
Контрол върху кръвното налягане;
Нормализиране на липидния профил;
Ежедневен прием на Аспирин за протекция.

Новото за лечението на Алцхаймер в България

Коментирай