Здраве и красота

Какво е усещането, ако кръвната захар е висока?

Възможни признаци на хипергликемия

05.09.2022г. / 13 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кръвната захар е показател за нормалната обмяна на въглехидратите в тялото. Когато тя започне трайно да се покачва, това може да означава диабет, предиабет или метаболитен синдром с всичките нюанси на тези състояния. Следенето и редовният контрол на кръвната захар, дори да нямате установено заболяване, е важно за здравето. Колкото по-оптимални и стабилни са стойностите на кръвната захар, толкова по-нисък е рискът от увреждания на органи и системи в тялото.

Опасно ли е да ядете банани, ако имате диабет?

Когато захарта трайно започне да се повишава, ще започнете и да изпитвате неприятни симптоми. Ако не сте запознати с тях има вероятност да ги объркате с други състояния или изобщо да не им обърнете внимание, защото болка няма да се появи. Много хора обръщат внимание на здравето си, едва когато нещо започне да ги боли.

Ако захарта е висока се появяват умора, замъглено зрение, прекомерна жажда, според Американската здравна служба, цитирана от healthdigest.com. Тези оплаквания се появяват, ако захарта остане висока за няколко седмици. Това може да е сигнал за предиабет. Важно е да се обърне внимание на симптомите, за да се предотврати по-нататъшно развитие на диабет.

Усложненията от неконтролиран диабет тип 1 или 2 са много сериозни. Обикновено се развиват бавно, скрито и коварно с течение на времето, като тъканите на важни органи и системи се увреждат, според Medline Plus, отново цитиран от healthdigest.com.

Храни, които да избягвате при диабет

Според клиника Майо, нормалните стойности на кръвна захар на гладно не трябва да надвишават 5,6 до 6 милиграма на литър, а след хранене, глюкозата не трябва да скача повече от 7,8 до 8 милиграма на литър.

Кои са признаците, че може да имате висока кръвна захар и как бихте се чувствали, ако това се случи?

Има различни оплаквания, които могат да се появят при различните хора, когато кръвната захар е висока. При повечето обаче почти винаги се появяват жажда, умора, замъгляване на зрението, прималяване, сърцебиене, изпотяване, стомашно-чревни неразположения, липса на енергия, често уриниране.

Честите позиви за уриниране и постоянната жажда са особено коварни, защото се наблюдават при трайно висока кръвна захар и на тях трябва да се обърне сериозно внимание, според WebMD.

5 промени в ежедневието, с които да се справите с диабет тип 2

Много хора не обръщат внимание на тези оплаквания, защото не ги намират за смущаващи. Ако ви се пие вода, вероятно бихте решили, че ви е топло или че сте яли нещо сладко/ солено, от което сте ожаднели. В много случаи това наистина е така и няма повод за притеснение, но нестихващата жажда е нещо, на което трябва да се обърне специално внимание.

Високата кръвна захар уврежда бъбреците, защото клетките се борят с високата кръвна захар и извличат цялото количество вода в тъканите, за да обработят захарите. Това поставя бъбреците пред голямо предизвикателство.

Има ли най-добра диета при диабет тип 2 и коя е тя

Асоциацията на Американската академия по дерматология отбелязва, че високата кръвна захар може да предизвика и кожни промени. Възможна е поява на сърбеж, зачервявания, чести кожни инфекции, суха и лющеща се кожа.

Коментирай