Здраве и красота

Лактоферин – протеинът за силен имунитет, топене на мазнини и красива кожа

За повече здраве

05.10.2022г. / 08 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лактоферинът е протеин, който се среща естествено в майчината кърма, краве млякото, както и в млякото на други бозайници. Установено е, че лактоферинът се среща и в други телесни течности като слюнка, бронхиални и назални секрети, чернодробна жлъчка, панкреатични течности. При хората най-високите концентрации на лактоферин могат да бъдат намерени в коластрата, която е много богата на хранителни вещества.

Вълшебна напитка за детокс на черния дроб

Лактоферин се съдържа в редица хранителни добавки за добро здраве.

За какво всъщност е полезен?

Смята се, че помага в борбата с бактериите и вирусите, тъй като е известно, че има антиоксидантни и противовъзпалителни ползи. В хранителни добавки, които го съдържат обикновено лактоферинът е от краве мляко.

Лактоферинът е важен за усвояването и преноса на желязото в организма. Това означава, че червата ще могат да абсорбират минерала по-добре, но също така, лактоферинът допринася и за по-здрав чревен тракт, което пък подобрява цялостното ни здраве. Чревната флора в стомашно-чревния тракт е в баланс, което е важно, когато искаме да сме енергични и здрави.

Кои храни ни помагат да балансираме електролитите

Според някои западни изследвания, добавките с полезния протеин могат да помогнат на хора с желязодефицитна анемия, да абсорбират по-добре желязото.

Нашата имунна система играе невероятно важна роля за поддържането на доброто ни здраве, борейки се с вируси, бактерии, гъбички, токсини, химикали и други, за да поддържа тялото ни здраво и силно. Тук ролята на лактоферина е да поддържа силния имунитет, за да бъдем винаги в добра форма.

Какви са ползите от комбинацията джинджифил и куркума?

Както споменахме, протеинът има антиоксидантни свойства, които намаляват вредите от свободните радикали и по този начин предпазва клетките в организма от увреждане. Увреждането на свободните радикали може да доведе до състояния като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, рак и други.

Свързани статии

Доказано е, че лактоферинът спомага за насърчаване на намаляването на висцералните мазнини при възрастни със затлъстяване. Други западни проучвания сочат, че протеинът спомага за намаляване на риска от остеопороза, подобрява състоянието на кожата, намалява риска от развитието на вредни бактерии в червата, като същевременно благоприятства наличието на различни алергични и инфекциозни заболявания, свързани с червата.

Въпреки че според данните лактоферинът не е токсичен, важно е преди прием на хранителни добавки с лактоферин да се допитаме до лекар.

Коментирай