Здраве и красота

6 причини да добавите към менюто си бадемово мляко

Вкусно и полезно

10.10.2022г. / 16 54ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ядковите млека стават все по-популярни и предпочитани от хората, които не консумират по някаква здравословна причина животинско прясно мляко, искат да отслабват или просто да добавят още повече вкус към здравословното си меню. С чудесен вкус, което лесно може да се намери в супермаркетите или сами да си приготвим е бадемовото мляко. Рецепта как да си приготвите сами такова мляко вижте тук, а в следващите редове споделяме 6 добри причини да го направите част от вашето меню.

Помага при регулиране на теглото

В една чаша бадемово мляко се съдържат приблизително 60 калории, за разлика от 146 калории в пълномасленото краве мляко. Разбира се, добре е да избираме ядково мляко, в което няма захар. Бадемовото мляко е чудесно за смутита, добавяне към кафе, десерти, овесена каша и може да ни помогне в борбата с излишните килограми.

Кои храни са подходящи, ако имате суха кожа?

За здраво сърце

Във вкусното бадемово мляко няма холестерол или наситени мазнини. Освен това е с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на здравословни мазнини, сред които омега мастни киселини, полезни за сърцето. Бадемовото мляко не води до покачване на кръвното налягане или поне на този етап няма такива данни.

Комбинации с кисело мляко за силни мускули

За здрави кости

Въпреки че има по-малко калций в сравнение с животинското мляко, бадемовото все пак ни осигурява някакви количества витамин D и калций. Смята се, че консумацията му може да намали риска от артрит и остеопороза. Двата хранителни елемента са важни не само за костите, но и за зъбите.

Кверцетин – един от най-важните антиоксиданти за здравето

Кожата изглежда по-добре

Бадемовото мляко съдържа 50 процента от препоръчителната дневна доза витамин Е, който има антиоксидантни свойства, които са от съществено значение за здравето на кожата ни. Витаминът забавя процесите на стареене, подхранва кожата, но също така и осигурява някаква защита от вредните слънчеви лъчи.

Свързани статии

Не предизвиква пикове на кръвната захар

Бадемовото мляко (без добавки) е с ниско съдържание на въглехидрати, което означава, че няма да повиши значително нивата на кръвната ви захар. Поради ниския си гликемичен индекс, когато консумираме това мляко, тялото ни ще използва въглехидратите като енергия, така че захарите да не се съхраняват като мазнини.

За добро храносмилане

С напредване на годините, в човешкото тяло постепенно намалява ензимът, който разгражда лактозата. Ето защо някои хора при консумация на прясно краве мляко получават диария, подуване на корема, газове. Бадемовото мляко не съдържа лактоза, но ни осигурява фибри, които са важни за доброто храносмилане.

Коментирай