Здраве и красота

Витамин В5 – за по-малко бръчки и здрава кожа

Какви други предимства има този витамин за красотата ни

28.10.2022г. / 12 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че за да бъде кожата ни по-здрава, както и за да бъде с напредването на годините максимално добре изглеждаща, тя се нуждае от определени витамини. Набавяме си ги чрез храните и напитките в ежедневното меню, но също така се доверяваме на кремове, серуми, маски, които са обогатени с тях.

Витамин, който изисква нашето специално внимание е В5, известен още като пантотенова киселина и провитамин B5.

Витамин B5 е водоразтворим витамин и се съдържа главно в растителни и животински храни, като яйца, месо, риба, морски дарове, зеленчуци, бобови растения, зърнени култури и мляко. Той е един от витамините от В-комплекс, които регулират множество физиологични процеси в тялото ни, важен градивен елемент на доброто здраве и красива кожа.

Ако искате да имате здрава кожа, яжте тези храни

Витамин B5 или пантотеновата киселина се използва широко в продукти за грижа за кожата и косата. Разбира се влиза и в състава на редица хранителни добавки, лекарства. Но днес обръщаме внимание относно това как помага на кожата ни и защо ползването на козметични грижи с него е важна част от рутината ни.

Пантотеновата киселина или витамин В5 може да бъде намерена върху опаковките на продуктите с наименованията d-пантенол (провитамин B5), декспантенол и dl-пантенол.

Защо да ползвате серуми, обогатени с витамин C?

Какви са ползите за кожата ни от нейното използване?

1. Естествен овлажнител е

Когато искаме кожата ни да изглежда свежа и по-гладка, овлажняването ѝ е от ключов фактор. Може да имате по-мазна кожа на лицето, но в същото време тя да е дехидратирана. От друга страна, козметичните грижи и в това число серумите, обогатени с витамин В5, допринасят за стабилизиране на бариерната функция на кожата чрез подобряване на способността ѝ да задържа влагата. Този елемент е особено важен, ако страдате от груба, суха или чувствителна кожа.

2. Предотвратява зачервяването и възпалението на кожата

Декспантенолът има противовъзпалителен ефект върху кожата. Изследвания показват, че прилагането му може да предпази кожата ни от зачервяване, причинено от излагане на ултравиолетови лъчи.

От кой витамин се нуждае кожата ни с напредване на възрастта?

3. Поддържа еластичността на кожата

Витамин В5 не само спомага за укрепването на кожата, но и подобрява еластичността ѝ, което от своя страна прави кожата по-красива. Това се случва чрез регенериране на увредената структура на кожата. По този начин витаминът я стабилизира и така я прави и по-еластична.

Свързани статии

4. Намалява стареенето на кожата

Фотостареенето може да доведе до увреждане на кожата. Вредните слънчеви лъчи я увреждат и нарушават структурната ѝ конфигурация, правейки я вяла, състарена, суха. Ето защо е важно да използваме слънцезащита през цялата година. Въпреки това, провитамин B5 също играе важна роля в подмладяването на увредената от слънцето кожа, тъй като спомага за подобряване на текстурата ѝ, тонуса ѝ, спомага за намаляване на хиперпигментацията, признаците на стареене като фини линии и бръчки.

Не на последно място изследвания показват, че този витамин действа благоприятно и при кожи склонни към акне.

Преди употреба винаги се консултирайте със специалист, за да ви насочи какъв продукт да закупите според нуждите на вашата кожа.

Коментирай