Здраве и красота

Кои са ползите от сухото масло за кожата и косата?

Бързо попива и има хубав аромат

16.11.2022г. / 06 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижата за красотата и здравето на кожата и косата, маслата са едни от верните ни съюзници. Вече почти всеки козметичен продукт съдържа в състава си определени масла. Чували ли сте за сухо масло? Лесно може да намерите разнообразни продукти в аптечната мрежа, както и в магазините за козметика.

Всъщност терминът „сухо масло“ се отнася до скоростта, с която маслото попива в кожата и косата, а не до консистенцията на самото масло. Някои от най-популярните сухи масла са авокадо, масло от семена от шипка, вечерна иглика, сладък бадем, сусамово, масло от гроздови семки, шафран и други.

Когато си купуваме сухо масло, знаем, че получаваме невероятна грижа, която има приятен аромат, лесно се нанася и попива за кратко време в кожата или косата, комбинираща няколко вида масла и други ключови съставки. Сухите масла обикновено могат да се прилагат върху лицето, тялото, косата, както когато са влажни (след баня), така и на сухи.

Витамин В5 – за по-малко бръчки и здрава кожа

Цената на сухото масло варира в зависимост от това на коя марка е, дали е био и т. н.

Кои са едни от основните ползи от неговото прилагане?

Запечатва влагата в кожата, като я оставя мека като кадифе, лека

Маслата са оклузиви – те задържат водата в кожната бариера и косата, без да оставят мазни следи и да ги правят по-тежки, кичурите коса не са слепени. Сухото масло попива изключително бързо, което го прави предпочитана грижа от много дами. Дори може да се каже, че попива по-бързо от лосиона за тяло.

Богато е на антиоксиданти

Всяко сухо масло се отличава с разнообразие от антиоксиданти. Маслото от авокадо съдържа витамини A, C, E, K, B и фолат; маслото от семена на шипка съдържа витамин С, който също може да помогне за образуването на колаген в кожата; маслото от гроздови семки съдържа ресвератрол и кверцетин и т. н. Всички тези антиоксиданти помагат за овладяването на свободните радикали, управлението на оксидативния стрес и защита на кожата и косата от UV лъчи и замърсяването на околната среда.

6 етерични масла за стресирана кожа с бръчки

Свързани статии

Подпомага поддържането на здрава кожна бариера

Мастните киселини са от съществено значение за укрепване на функцията на кожната бариера, тъй като поддържат естествените липиди на клетките на кожата подхранени. Сухите масла са богати на мастни киселини, особено линолова киселина, за която изследванията показват, че може да помогне за поддържане целостта на кожната бариера, като кожата е добре хидратирана.

Помага в борбата с признаците на стареене

Според западни изследвания, сухото масло може да помогне за синтеза на колаген в кожата, като същевременно намалява възпалението. Добра грижа е както за нормална, така и за суха и мазна кожа. Бързо възстановява влагата в кожата, намалявайки напукванията. Също така се смята, че сухото масло намалява увреждането от слънцето, помага при справяне с екзема, подобрява вида на стриите и намалява образуването на бръчки. Стяга кожата и подхранва сухите краища на косата.

Коментирай