Здраве и красота

Как да си направим сами веган мляко

Насладете се на вкусна напитка без лактоза

25.11.2022г. / 09 03ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

От доста време насам се наложи тенденцията за здравословно хранене, която цели ограничаването на животински продукти. Едва ли има човек, който да не знае що е то „веган“. Независимо дали искате да допринесете за доброто на планетата, имате определени морални норми или пък просто сте решили да опитате последните трендове в храненето, избягването на консумация на животински продукти, в частност млечни изделия, всъщност може да има и здравни ползи. Особено добре ще ви се отрази това, ако страдате от проблемна кожа, която е склонна към акне. Ограничаването на тези продукти ще намали възпалителните процеси в организма ви и ще ви помогне да се справите с подуване на корема, дискомфорт и газове.

Как да заменим любимото прясно мляко с негов веган-вариант? Предлагаме ви няколко идеи как да си направите ядково мляко сами, у дома. Ето ги и тях:

Ядково мляко

Ще са ви необходими една голяма чаша ядки (по избор – кашу, макадамия, бадеми) и четири чаши филтрирана вода (можете да използвате минерална). Накиснете ядките във вода и ги оставете да престоят през нощта. Отстранете обвивките на ядките и ги измийте. Сложете ядките и водата в блендер и миксирайте. По желание, можете да подсладите с кленов сироп или мед. Ако пък искате да си направите ванилено мляко, добавете ванилена есенция или ванилия от шушулка. За шоколадово мляко – прибавете 3 ч. л. какао. Можете да направите млякото по свой вкус както преди, така и след блендирането. За да е напълно готово вашето мляко, прецедете го през марля, а след това го прехвърлете в стъклена бутилка. Съхранявайте вашето мляко в хладилник и ще можете да му се наслаждавате 3-4 дни.

Овесено мляко

Направата му не изисква специални умения и ще са ви необходими само чаша фини овесени ядки и четири чаши вода. Смесете двете съставки и миксирайте в блендер за около 30-45 секунди. Прецедете млякото през тензух или стара чиста тениска. Съхранявайте го както ядковото мляко. Ако искате, можете да добавите 1-2 с. л. горски плодове към сместа, за да получите мляко с такъв вкус.

Кокосово мляко

Свързани статии

За да си направите това вкусно мляко, ще са ви необходими само 1 чаша кокосови люспи и 3 чаши вряща вода. Потопете люспите във горещата вода и разбъркайте добре, така ще спомогнете за отделянето на кокосовия вкус във водата. Изчакайте няколко минути и блендирайте. И това мляко, както и другите видове трябва да се прецеди през тензух или марля. Отцеденото мляко преместете в подходящ съд за съхранение и сложете в хладилник. Ще можете да му се наслаждавате 3-4 дни. Добавете го към кафето си сутрин, за да го направите още по-ароматно и полезно.

Соево мляко

За направата му ще ви е необходима 500 г соя. Накиснете я за около 12-15 часа, имайте предвид, че ще увеличи обема си няколко пъти, ето защо си подгответе по-голям съд и повече вода. След това изхвърлете водата, добавете нова вода (около 500 мл), която предварително е завряла. Смесете горещата вода и соята в блендер и я смелете. За да получите мляко, прецедете сместа и след това варете млякото около 20-25 минути, като бъркате непрекъснато. Оставете да се охлади. Вашето соево мляко е готово.

Коментирай