Здраве и красота

Най-добрите храни за зимен детокс

Направете си сок от грейпфрут

02.12.2022г. / 11 20ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че празниците все още не са започнали официално, със захлаждането на времето, все по-често усещаме, че сме склонни да хапваме повече и да се движим по-малко. Надяваме се, че дебелите дрехи ще прикрият дискомфорта ни и след края на работния ден, предпочитаме да заменим фитнес залата със канапето в хола. Но има едно правило, което проповядват много спортни ентусиасти, а именно: „Лятно тяло се прави през зимата“. Ето защо вместо да се поддавате на летаргията, обърнете ситуацията в своя полза. Според скорошно проучване, противно на всеобщото мнение, през зимата е много по-лесно да отслабнем, отколкото през лятото. На какво се дължи това? Отговорът е прост – през студения период организма ни използва повече енергия и изразходва повече калории, за да поддържа телесната ни температура. Препоръчително е преди да започнем нов хранителен режим, първо да детоксикираме тялото.

Предлагаме ви няколко храни, с които да направите това:

Червено цвекло

Свързани статии

Този землист червен зеленчук е богат на витамини и минерали, а освен това за него е научно доказано, че има свойство да пречиства черния дроб. Скорошно проучване открило, че професионални велосипедисти, които изпивали по 2 ч. ч. сок от цвекло два часа и половина преди състезание, имали подобрение в резултата с около 3%. Вероятно това се дължи на факта, че цвеклото подпомага кръвообращението, като по този начин спомага и кислорода да стигне до мускулите по-бързо. Ако не харесвате землистия му вкус, добавете малко лимонов сок, който ще подсили сладостта на цвеклото.

Карфиол

Карфиолът е богат на вещество, което също както и цвеклото, пречиства черния дроб. За да го добавите към вашата диета, можете да го сварите и прибавите към картофено пюре или пък крем супа. По този начин можете да се погрижите както за собственото си здраве, така и за това на цялото семейство.

Куркума

Като един наистина мощен антиоксидант, тази подправка може да ви помогне да се справите с болките в ставите, да намали възпалителните процеси и да подобри състоянието на чревната флора. За куркумата се знае, че може да подпомогне дейността на мозъка и дори да намали рисковете от развитие на болестта на Алцхаймер. Други подправки, които можете да използвате заедно с него са джинджифил, кардамон, кориандър и канела. Можете да започнете деня си със златно мляко, като добавите любимите си антиоксидантни подправки към него.

Храни за детокс на бъбреците

Мед

Мнозина от нас се чудят как да намалят употребата на захар. Според популярна авторка на книги за здравословно хранене, за предпочитане е да заменим изцяло бялата захар с мед. Въпреки че той все пак съдържа калории, не трябва да подценяваме факта, че медът е напълно натурален продукт, има антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Освен това той подобрява съня, намалява холестерола, облекчава кашлицата и подобрява паметта.

Вегански млека

Прясното мляко може да доведе до образуването на мукус, който пък от своя страна може да попречи на тялото да се освободи от натрупаните токсини. Според експерти, при хора, които преустановят употребата на прясно мляко, се наблюдава значително подобрение на заболявания, свързани със синусите, както и при такива, които имат проблеми със състоянието на кожата.

5 етерични масла за детоксикация

Рибено масло

Специфичните мастни киселини, които се съдържат в него могат да ви помогнат да преодолеете сезонните депресии и да подобрят значително работата на мозъка. Ако следвате вегетариански или веган режим на хранене, можете да си набавите ценните рибени масла под формата на хранителна добавка.

Прости трикове за бърз детокс на тялото

Грейпфрут

Богат на витамин C, грейпфрутът съдържа антиоксиданти, които имат свойството да увеличават естествената функция на черния дроб да се освобождава от вредните вещества. Той е верен помощник на всички хранителни режими и за него се твърди, че подпомага изгарянето на излишните мазнини и може да доведе до отслабване.

Коментирай