Здраве и красота

4 чая, полезни за черния дроб

Ароматни и с чудесен вкус

08.12.2022г. / 14 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Черният дроб е един от най-важните органи в нашето тяло, който изпълнява редица важни функции. Той обработва всичко, което консумираме като храни, напитки, добавки, лекарства, като в същото време има задачата да елиминира ненужното от тялото. Черният дроб играе жизненоважна роля в поддържането на метаболитния баланс на организма, така че доброто му функциониране е отличителен белег на цялостното добро здраве. Ето защо е важно какво включва нашето всекидневно меню, дали приемаме добавки и лекарства, след консултация със специалист, дали спортуваме редовно и балансираме стреса в ежедневието.

Наред с полезните храни за черния дроб, които може да разгледате тук, вижте 4 чая, които са полезни за неговото здраве. Внимание! Преди консумация се допитайте до лекар.

Водата с лимон и нейните чудеса за здравето

Зелен чай

Зеленият чай се консумира от векове. В наши дни има данни, че той съдържа най-високата концентрация на мощен антиоксидантен полифенол, наречен катехин. Катехините са са се доказали като антиоксиданти, изключително ефективни за подобряване на чернодробната функция, както и за премахване на токсините и свободните радикали, натрупани в черния дроб.

Имайте предвид обаче, че зеленият чай, докато се пие в умерени количества под формата на чай, може да намали риска от чернодробни нарушения, всъщност може да има токсични ефекти върху черния дроб, когато се приема в големи количества под формата на добавка. Здравословният прием на зелен чай е в рамките на 1-3 чаши на ден.

Две съставки за детокс на черния дроб

Куркума

Куркумата е от същото семейство растения като джинджифила и съдържа много мощни антиоксиданти, за които се смята, че помагат за поддържането на черния дроб здрав. Куркумата е известна с това, че помага за намаляване на възпалението, но също така е чудесна подправка за защита и регенерация на черния дроб.

Нейното активно съединение, известно като куркумин, отдавна е свързано със здравето на черния дроб, сочат западни изследвания. Известно е, че може да стимулира тялото да произвежда ензимите, които елиминират канцерогените и токсините от черния дроб. Резултатът е повишена защита срещу увреждане на черния дроб и дори регенерация на засегнатите чернодробни клетки, смятат учени. Също така, куркумата допринася и за подобряването на здравето на жлъчния мехур.

Свързани статии

Готу кола чай

Според скорошно западно проучване, готу кола помага за намаляване на общата токсичност в черния дроб и бъбреците. Известно е, че супер билката насърчава здравето на черния дроб и бъбреците наред с други ползи за здравето. Смята се, че консумацията на чай от готу кола спомага за подобряване на състоянието на кръвоносните съдове, функцията на нервната система и мозъка.

Обърнете внимание на това как се приема този чай, тъй като се смята и за стимулант. Попитайте вашия лекар или фармацевт как е безопасно да го консумирате.

Чай от лайка

Невероятната лайка, която приготвяме, когато страдаме от настинка и грип, има нежен и успокояващ аромат и вкус. Консумацията на чай от лайка, доказано повишава имунитета, благоприятства съня, успокоява коремните неразположения, но също така се смята и за чудесна напитка за черния дроб. Чаят от лайка се смята за един от най-полезните за здравето на храносмилателната система.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )