Здраве и красота

Ниацинамид – витамин В3 за млада кожа без пигментни петна

Подобрява вида и мекотата ѝ

14.12.2022г. / 13 06ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим за здравето и красотата на нашата кожа, няма как да пропуснем витамин В3, известен още като ниацинамид. Той често е една от онези специални съставки, които можем да намерим в почти всеки тип продукт за грижа за кожата, като серум, крем за лице, крем за околоочен контур, почистваща грижа, слънцезащита и други.

Ниацинамидът е една от суперзвездите, които дерматолозите абсолютно одобряват, тъй като има редица предимства, когато използваме препоръчан от специалисти продукт с витамин В3. Той е една от формите на този витамин. Ниацинамидът се съдържа в някои храни като риба, месо, авокадо, мляко, зеленчуци и други.

4 от най-добрите масла против стрии

Какви са основните ползи за кожата от неговата употреба?

1. Помага за възстановяване и укрепване на кожата. Известно е, че ниацинамидът помага за изграждането на кератин, като по този начин възстановява и укрепва кожата ви. Кератинът е основен структурен протеин на кожата, ноктите и косата.

2. Важен за най-външния слой на епидермиса, помагайки му да задържа влагата, поддържа кожната бариера. Ето защо е важно да следим дали лосионът ни за тяло съдържа витамин В3.

3. Спомага за баланса на естествените мазнини на кожата. Въпреки че поддържа хидратацията, ниацинамидът също така изпълнява двойна функция, като помага в контрола на естествените масла на кожата, както и излишното омазняване.

4. Защитава кожата срещу стресовите фактори на околната среда. Витамин В3 е антиоксидант, а една от най-важните му функции е да действа като буфер между нашата кожа и околната среда.

Кои са ползите от сухото масло за кожата и косата?

5. Допринася за намаляване появата на бръчки. Имаме мощен съюзник в грижата за младостта на нашата кожа, тъй като ниацинамидът има антиоксидантна активност, но и помага на кожата максимално да задържи влагата. Това са важни фактори, забавящи появата на бръчки.

6. Подобрява текстурата на кожата. Тъй като ниацинамидът намалява вредите от външните стресови фактори и поддържа липидната ви бариера, кожата изглежда по-мека и хубава.

7. Действа успокояващо и порите са по-малко видими. Още една причина витамин В3 да е толкова предпочитан от дамите е и това, че допринася за намаляване на дразнението върху кожата, подобрява тена ѝ, но също така прави и порите по-малко видими.

Свързани статии

8. Намалява пигментните петна. Доказано е, че ниацинамидът спомага за намаляване на пигментацията върху кожата.

9. Подходящ е и за чувствителна кожа. Според изследвания, ниацинамидът може да се ползва при чувствителна кожа, както и при специфични състояния като розацея или екзема, но разбира се след консултация с дерматолог.

Както всяка друга активна съставка за овлажняване и изсветляване на кожата, така и витамин В3 може да предизвика дразнение, ако се използва във високи концентрации във формула за грижа за кожата. Ето защо е важно да се допитате до специалист, преди да закупите продукт обогатен с него, без значение дали е за лице или тяло.

Коментирай