Здраве и красота

Как да откажете захарта само за 3 седмици

Елиминирайте вредните добавени захари от диетата си

24.01.2023г. / 09 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много голям брой хора в световен мащаб консумират добавена захар в излишни количества. Повечето от тях знаят, че захарта води до наднормено тегло, затлъстяване и диабет, но не си дават сметка доколко още здравословни проблеми може да доведе тя. Добавената захар и захарта изобщо може да е в основата на редица заболявания, произтичащи от възпаления в клетките и тъканите.

Захарите в диетата, особено ако се консумират редовно и ежедневно, могат да доведат до болест на Алцхаймер, рак на дебелото черво и панкреаса, диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол, заболявания на черния дроб и бъбреците, затлъстяване.

10 признака на висока кръвна захар

Премахването или драстичното ограничаване на захарта от диетата може значително да подобри здравословното състояние и да намали риска от тези заболявания. Като допълнение спирането на консумацията на захар подобрява и състоянието на кожата, намалява възпаленията в нея и появата на бръчки.

Важно е да се прави разграничение между изкуствените, добавените захар и естествените захари. Натуралните захари идват от въглехидратни храни, срещащи се в природата. Те съдържат ценни фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, протеини и мазнини, които забавят усвояването на захарите и стабилизират глюкозата в кръвта. Такива са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, ядките, семената.

Как да премахнете захарите от диетата си само за 3 седмици и да свикнете с тази промяна?

Първа седмица

Като за начало през първата седмица от прочистването ви от захарите и отказването от тях можете да започнете с премахването на сладките, газираните напитки, соковете, сиропите, нектарите, енергийните напитки. Всички те съдържат огромни количества добавени захари, за които може и да не си давате сметка. Много хора се предпазват от сладки храни, но забравят за сладките напитки.

Какво се случва в тялото, ако ядете захар преди сън

Прочистете килера си. Изхвърлете всички запаси от сладко, което криете в шкафовете. Всеки има по един шкаф или чекмедже, пълни с лакомства, за моментите, когато ви се дояде нещо греховно и калорично.

Сложете етикети върху сладкишите и десертите. Бъдете наясно с това какви захари консумирате и по колко. Разделете меда, захарта, кафявата захар, кленовия сироп, шоколада едни от други. Сложете им по един етикет с това колко калории и захари съдържат. Винаги, когато посегнете към тях ще знаете какво точно и колко консумирате.

Имайте резервен план

Когато ви се дояде нещо сладко е добре да имате резервен план, който да ви спаси. Носете в чантата си банан, ядки или протеиново блокче, с което да излъжете глада за сладко.

Втора седмица

През втората седмица е добре да започнете да правите същинските промени. За да намалите още повече глада си за сладко, трябва да обучите небцето си на новите навици, които се опитвате да придобиете.

Колко захар на ден се счита за твърде много?

Избирайте внимателно подсладителите, които ще използвате вместо захар. Най-добре е да избягвате изкуствените подсладители, но ако не успявате, можете да добавяте и тях към храненето си. Важно е да не прибягвате до каквито и да е подсладители, а да избирате качествени, например стевия, еритритол, малтитол, и да ограничавате нискокачествените – сукралоза, аспартам, ацесулфам например.

Смесвайте захарта с несладки храни

Ако смесвате захарите с несладки храни, това ще ви помогне да отучите сетивата си от сладкото. Ако хапвате конфитюр например, добавяйте към него бадемово мляко или ядки. Те хем ще забавят усвояването на захарите, хем ще накарат небцето ви да усеща сладкото още по-сладко, отколкото всъщност е. Така ще намалеят нуждите ви от него и ще се насищате по-лесно.

Може ли стресът да повишава кръвната захар?

Пийте само вода

Избягвайте всички сладки напитки. Пийте предимно вода, защото тя е неутрална и е най-естествената течност, от която тялото има нужда.

Колко захар съдържат различните плодове

Свързани статии

Трета седмица

Планирайте дългосрочно храненето си. Вече би трябвало да сте увеличили значително знанията си относно захарите, което ви помага да контролирате храненето си.

Хапвайте десерти, когато ви се дояде

Отказването от сладкото завинаги без извинения и компромиси може да е тежка мисъл. Колкото по-драстични и категорични сте в „изрязването“ на захарите, толкова по-трудно може да е и това да ви накара да изпитвате силен глад за сладко. Затова си позволявайте десерти от време на време, просто го правете много рядко. Важно е и количеството да е малко, а не да изяждате например цяла торта.

Как да подсладим кафето си без захар

Увеличете здравословните мазнини

Добавянето на полезни мазнини забавя усвояването на захарите и стабилизира кръвната захар. Мазнините дават усещане за ситост и колкото и невероятно да звучи, те могат да притъпят глада за сладко. Такива мазнини са авокадото, маслините, рибата, ядките, зехтинът.

Коментирай