Здраве и красота

10 грижи за суха кожа

За повече комфорт

24.01.2023г. / 06 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какъв тип е кожа та ви? Нормална на лицето, но суха в някои части на тялото или обратното? Сухата кожа винаги носи дискомфорт, особено през студените или горещи месеци от годината. Тя се нуждае от всекидневни грижи, а не само когато започне да се напуква, да дразни и сърби. Днес споделяме с вас 10 лесни трика за подхранена кожа и по-малко сухота.

1. Използвайте козметика за почистване без аромат. Ароматните почистващи препарати съдържат силни химикали (освен ако ароматът не се дължи на полезни за кожата съставки), които могат да раздразнят кожата. Ето защо използвайте мек почистващ продукт без аромати.

2. Нанасяйте кокосово масло. Мастните киселини в кокосовото масло допринасят за хидратирането и задържането на влагата в кожата. Освен това я изглаждат и омекотяват, бързо я възстановяват, като по този начин се намалява и дразнението.

Как гелът от алое вера помага при бръчки

3. Подхранете кожата си с гел от алое вера. Алое вера успокоява кожата и има противовъзпалителни свойства. Гелът от алое е чудесен за маски за лице, направата на домашен пилинг за лице и тяло. Също така може да поглезите кожата си и с козметика, която е обогатена с алое вера.

4. Маска с авокадо. Чудесна грижа за сухата кожа на лицето. Авокадото е богато на витамин Е, който е мощен антиоксидант и един от най-добрите овлажнители за суха кожа. Има много варианти на маски за лице с авокадо. Пюрирайте ½ или ¼ авокадо и към него добавете кисело или кокосово мляко, може малко мед, зехтин. Маските за лице винаги се нанасят върху чиста и суха кожа. След 15-20 минути изплакнете и ако е необходимо нанесете подходящ крем за лице.

Две уникални масла срещу напукани пети

5. Серуми с хиалуронова киселина. В аптечната мрежа и специализираните магазини за козметика можем да намерим разнообразие от серуми за лице, които допринасят за това кожата ни да е по-млада и красива за по-дълго време. Разбира се винаги е важно да се допитате до специалист, който да ви насочи какъв точно да изберете, дали ви трябва и серум, който не само да подхрани сухата кожа, но и да третира петна, бръчки, подпухвания и т. н. Искаме ли да има и други ключови съставки като някои витамини и други.

6. Ексфолирайте редовно. Без значение дали кожата на лицето и тялото ни е нормална, смесена към мазна, суха, редовното ексфолиране е важна част от грижата за нея. Има разнообразие от пилинги, обогатени с витамини, масла, може дори да си направим у дома такива. С леки масажни движения, тези продукти елиминират мъртвите кожни клетки, отпушват порите, подобряват тена на кожата, подобряват усвояването на козметиката.

Домашен лосион с овес за суха кожа

7. Осигурете си достатъчно витамин Е и омега-3 мастни киселини. Това са чудесни хранителни вещества за кожата, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Смята се, че допринасят за намаляване на оксидативния стрес и възпалението в тялото, но също така подхранват кожата отвътре навън. Можем да си ги набавим, консумирайки авокадо, ядки, тиква, риба и морски дарове, зеленчуци, немазни меса и други. Намират се и под формата на хранителни добавки, но преди прием е важно да се допитате до специалист.

Свързани статии

8. Плодовете и зеленчуците са сред най-добрите храни за сухата кожа. Те ни осигуряват много витамини и минерали като витамини А, С, Е, цинк, фолат и биотин. Всички тези естествени хранителни вещества помагат на кожата ни да остане хидратирана, свежа, забавят процесите на стареене.

9. Козметика с козе мляко. Козето мляко е чудесна грижа за сухата и зряла кожа. Спомага за подхранването на кожата, нейното укрепване. Стяга и хидратира в дълбочина. Тук може да прочетете още няколко причини да поглезите кожата си с козметика от козе мляко.

10. Козметика с глицерин и урея. Това са едни от най-добрите съставки в козметиката за лице и тяло, които спомагат за възстановяването на влагата в кожата. Намаляват лющенето, зачервяването, напукването. Тук може да прочетете повече за глицерина, а тук за уреята.

Коментирай