Здраве и красота

7 причини да използваме куркума всеки ден

Насладете се на ползите от тази екзотична подправка

27.01.2023г. / 16 17ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Куркумата е от отдел покритосеменни, семейство Джинджифилови – това са ботаническите факти за това цветно коренче, чийто прах използваме най-вече в кулинарията. Напоследък обаче освен в кухнята, куркумата намира място и приложение в здравословното хранене и козметиката. Кои са ползите от ежедневната ѝ употреба? Ето и някои от тях:

Тя е мощен антиоксидант

Според редица изследвания, оксидативното увреждане се смята за един от механизмите на стареенето и освен това се свързва и с редица други заболявания. Една от причините, заради която антиоксидантите се смятат за изключително полезни за здравето е, че те защитават тялото ни от свободните радикали. Те от своя страна могат да доведат до увреждане на ДНК. Поради химическата си структура, куркуминът може да неутрализира тези вредни вещества и да има благоприятно действие върху собствените антиоксидантни ензими на тялото.

5 алтернативи на кафето, които ще ни събудят

Може да намали депресивните състояния

Макар и да не съществуват много проучвания върху това действие на куркумата, има някои изследвания, които показват, че тази подправка може да има отношение към намаляването на симптомите на депресия. Вероятно това се дължи на влиянието, което куркуминът има върху функцията на невротрансмитерите.

Какви са ползите от комбинацията между джинджифил и куркума?

Оказва благоприятно въздействие върху диабета

Според направено проучване, веществото, съдържащо се в куркумата е 400 пъти по-мощно от един от най-често използваните препарати срещу диабет. Употребата на куркумин може да подобри лечението на инсулиновата резистентност и да се използва за облекчаване на преддиабетни състояния.

Как да добавите куркума в ежедневното си меню

Има мощен противовъзпалителен ефект

Възпалението в тялото е сигнал за процес, при който то се опитва да се справи с вируси и бактерии. За съжаление обаче, не всяко възпаление е безобидно. Според направени проучвания, хроничното възпаление на по-ниско ниво може да е пряко свързано с неблагоприятни здравословни състояния. Такива могат да са: метаболитен синдром, сърдечни заболявания, алцхаймер, както и други дегенеративни състояния. Разбира се, преди пристъпването към употреба на хранителни добавки, винаги трябва да осъществите консултация с вашия лекуващ лекар. След изказаното мнение от него, можете да се поинтересувате и да си вземете куркума под формата на капсули или хапчета.

Златно кисело мляко - как ни помага да сме по-здрави

Куркумата може да помогне за намаляване на теглото

Напоследък все по-често употребата на куркума се препоръчва от фитнес треньорите и от консултантите по здравословно хранене. Можете да я добавите към дневното си меню под формата на смути, златно мляко или просто като подправка към вашите супи и ястия. На какво може да се дължи отслабващия ѝ ефект? Вероятно отговорът се крие в куркуминът. Той подпомага храносмилането, работата на черния дроб и бъбреците, а освен това стимулира изгарянето на мазнини. Разбира се, за да се постигнат оптимални резултати, препоръчително е да съчетаете консумирането на куркума с добър хранителен и тренировъчен режим.

Какво се случва, когато преди сън пием мляко с куркума

Подсилва имунитета

Имунната система е пряко свързана с храносмилателната система. Храносмилателният процес представлява изхвърлянето на отпадни вещества от организма, като същевременно от целите храни се извличат, абсорбират и разпространяват полезните вещества в тялото. По-доброто усвояване на витамини и минерали е гаранция за по-доброто общо здраве и оттам – за по-добрия имунитет. Ползите от куркумата оказват благоприятно въздействие върху доброто функциониране на храносмилателната система, като по този начин ние повишаваме естествените защитни сили на организма.

3 напитки, които регулират хормоните

Помага при косопад

Прекомерната загуба на коса почти винаги е свързана с определен хранителен дефицит. Това се дължи както на диета бедна на нутриенти, така и на вредни навици и външни фактори като стрес и хронична преумора. Увреждането на космените фоликули може да доведе до минимален растеж на косата и невъзможност за производството на нови косми. Според някои изследвания, можете да неутрализирате тези процеси ако използвате куркума като хранителна добавка или пък като основна съставка в маски и кремове.

Коментирай