Здраве и красота

Ленено семе за по-млада и здрава кожа

Как да си приготвите маски за лице с него

26.01.2023г. / 15 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че консумацията на ядки има редица ползи за здравето ни. Семената също са важна част от нашето меню. Едно от най-полезните е лененото семе. За да можем да извлечем ползи от него, важно е да го консумираме смляно. Консумацията му подобрява перисталтиката на червата, полезна е за сърцето, мозъка, но също така и за кожата.

Как въздейства върху нейното здраве и красота?

Намалява признаците на стареене

Едно от най-впечатляващите предимства на лененото семе е способността му да намалява признаците на стареене. То съдържа лигнани – полифеноли, за които се смята, че могат да предпазят кожата от увреждане, причинено от слънцето и други фактори на околната среда.

Също така, малките семена са богати на омега-3 мастни киселини, които допринасят за това кожата да е подхранена и еластична. Редовната консумация на смляно ленено семе, допринася за намаляване появата на бръчки и други форми на преждевременно стареене. Също така се смята, че омега-3 са силно противовъзпалителни и подобряват кожите с екзема или псориазис. Не на последно място, лененото семе съдържа и омега-6 мастни киселини, които също са важен компонент за здравата кожа.

Как да включите в менюто си лененото семе

Подобрява синтеза на колаген

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, съставляващ около 25% от теглото на всички тъкани. Намира се естествено в кожата, косата и ноктите. Той спомага за поддържането на кожата гладка и еластична, като по този начин намалява и нейното стареене. Колагенът допринася за подобряване на бариерната функция на кожата. Тъй като с напредването на възрастта синтезът на колаген в тялото ни намалява, можем да стимулираме този процес, консумирайки ленено семе, както и други полезни храни за целта.

6 неща, които се случват с тялото, ако ядете ленено семе всеки ден

Намалява зачервяването

Лененото масло, което се получава от лененото семе също има невероятни ползи за кожата ни. Действа като естествено противовъзпалително средство, така че може да помогне за успокояване на кожата, когато е раздразнена. Освен това лененото масло допринася за това тя да е добре хидратирана.

Свързани статии

Ленено семе можем да добавим към менюто си, но то е чудесно и за направата на домашни маски за лице, които стягат, минимизират порите, забавят появата на бръчки, намаляват тъмните кръгове под очите.

Ето и няколко идеи.

Маска с ленено семе, куркума и кисело мляко

В купичка комбинирайте:

  • 1 с.л. смляно ленено семе;
  • 1 с.л. вода;
  • 1 с.л. куркума на прах;
  • 1 с.л. кисело мляко.

Всичко се разбърква добре. Маската се нанася върху суха и чиста кожа. Оставя се да действа 10 минути и се изплаква с хладка вода. След това може да нанесете подходящ крем.

Маска с ленено семе, лимон и мед

В купичка комбинирайте:

  • 1 с.л. смляно ленено семе;
  • 1 с.л. мед;
  • 1 с. л. пресен лимонов сок.

Маската се нанася върху чиста и суха кожа и след 10 минути се изплаква с хладка вода. За финал нанесете подходящ крем за лице.

Маска с ленено семе, канела и мляко

Комбинирайте следните съставки:

  • 1 с.л. смляно ленено семе;
  • 1 и ½ с.л. кисело/прясно/кокосово мляко;
  • 1 чаена лъжичка канела на прах.

Разбъркайте добре съставките, нанесете маската с леки масажни движения върху чиста и суха кожа. След 10-15 минути може да изплакнете кожата с хладка вода и да нанесете крем.

 

Коментирай