Здраве и красота

Масло от малинови семки за по-малко бръчки и при екзема

Подхранва кожата в дълбочина

08.02.2023г. / 06 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Малините са едни от най-полезните плодове за здравето и красотата на нашата кожа. Маслото от малинови семки пък е онази вълшебна съставка, която се грижи за нашата кожа по много и различни начини отвън навътре.

Маслото от малинови семки често влиза в състава на козметични продукти в грижа за лицето, тялото (косата). Предлага се и като отделен продукт. Известно е с това, че има овлажняващи, противовъзпалителни и антиоксидантни ползи за кожата. Също така намалява стареенето на кожата, като подобрява нейните еластичност, гъвкавост, прави я мека, изглажда бръчките, фините линии.

Причината много козметични брандове да го използват в своите продукти се дължи на хидратиращите, антиоксидантни и образуващи липидна бариера характеристики на това уникално масло. То е чудесно допълнение към серуми, маски за лице, лосиони и кремове, балсами за устни и други. Особено подходящо е за дехидратирана, чувствителна и зряла и застаряваща кожа. То спомага за образуването на оклузивна бариера, предотвратяваща загубата на влага в кожата.

Защо да се доверим на маслото от малинови семки?

Защото действа противовъзпалително поради високото съдържание на алфа-линоленова киселина (най-високото във всички масла от плодови семки) и фитостероли, поради което се смята, че действа благоприятно при екзема и псориазис.

10 грижи за суха кожа

Има много високо съдържание на витамини А и Е, които са антиоксиданти. Антиоксидантите в грижата за кожата са важни за предотвратяване на оксидативно увреждане, което може да доведе до преждевременно стареене на кожата, а и в редки случаи рак на кожата.

Съдържа високи нива на фитостероли, които могат да помогнат за намаляване на дехидратацията на кожата, като по този начин спомагат за поддържане на кожата овлажнена. Фитостеролите също помагат за възстановяване на кожата, увредена от фактори на околната среда, в това число и от слънцето.

Пилинг за устни с масла

Уникален източник е на алфа-линоленова киселина, която е есенциална мастна киселина, имаща ползи за регенерирането на кожата, действа противостареещо.

Свързани статии

Бори се с бръчките, тъй като съдържа елагова киселина, която предотвратява появата на нови бръчки и засилва естественото производство на колаген и еластин в кожата ви.

Бори се с акнето. Маслото от малинови семки съдържа омега-3 и 6 мастни киселини. Доказано е, че високите нива на тези киселини намаляват възпалението и се борят и с акнето.

Маслото от малинови семки може да се използва за масаж на лицето, да се добавя към други масла или лосиони за кожата на тялото.

Коментирай