Здраве и красота

Магарешко мляко – тайната съставка в козметиката за кожа

Любимото мляко на Клеопатра

10.02.2023г. / 07 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Познати са ни различни видове животински млека. Още от Древността те са били използвани в грижа за красотата на кожата и косата. Според легенди, Клеопатра също е глезила тялото си с вана с мляко, и то магарешко. В наши дни магарешкото мляко също е на почит, когато става въпрос за кожата ни и дори се влага в кремове, лосиони, серуми за лице и тяло, сапуни. Подобни продукти могат да се закупят в аптеките, магазините за козметика, биомагазините.

Защо е толкова полезно? Смята се, че магарешкото мляко има четири пъти повече витамин С от кравето мляко. Действа противостареещо на кожата и я заздравява. Млякото съдържа есенциални мастни киселини, които действат като мощни анти-стареещи агенти.

Козметика с козе мляко – преобразява кожата

Спомагат за регенерирането на увредената кожа, подобряват вида ѝ. Освен това магарешкото мляко има и антибактериални свойства, които са ефективни при облекчаване на кожни раздразнения и зачервявания.

Богато е на антиоксиданти и редица хранителни вещества. Наричат магарешкото мляко естествен еликсир на младостта, тъй като съдържа антиоксиданти като витамини Е и С, аминокиселини, витамини А, В1, В6, омега – 3 и 6 мастни киселини.

Действа като овлажнител и омекотител. Добре известен е фактът, че това уникално мляко действа като мощен овлажнител за кожата.

5 грижи за по-малко бръчки пачи крак

Според западни изследвания съставът на магарешкото мляко е най-близък до човешката кърма и точно като човешкото мляко, то е от съществено значение за изграждането на имунитета на кожата, силата, здравето ѝ и устойчивостта ѝ на стареене, смятат учените. Магарешкото мляко е подходящо за всеки тип кожа и особено за дехидратираната, вялата, с груба текстура, с петна, с нарушена кожна бариера.

Свързани статии

Магарешкото мляко е богато и на млечна киселина, за която е известно, че е нежен, но мощен естествено пречистващ и ретекстуриращ агент, действащ като нежен пилинг. Доказано е, че това мляко има потенциал за регенерация на кожата, заздравяването на рани.

То има противовъзпалителни свойства, което го прави полезно при възпалителни кожни заболявания като псориазис, екзема и акне. Бързо успокоява кожата, а млечната киселина в него допринася за обновяването на кожните клетки, което пък е невероятно добро за проблемните типове кожи, склонни към акне.

Може би Клеопатра неслучайно е взимала вани с магарешко мляко.

Коментирай